НОВИНИ

Тежка катастрофа с български бус в Румъния, двама са загинали

bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 28.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Двама бълари са загинали, а четирима, сред които и дете, са ранени при катастрофа в Румъния. Инцидентът е станал рано сутринта в румънското село Басараби. Микробус се е блъснал в тир. Двете превозни средства са с българска регистрация.

Микробусът с българска регистрация, пътувал от румънския град Крайова в посока към Калафат, когато шофьорът- 22-годишен изгубил контрол над управлението и се блъснал в аварирал на пътното платно тир. На място са загинали двама, а четирима, сред които и четиригодишно дете са ранени.

Микробусът превозвал българи, които се прибирали от Германия. Към него имало и платформа с натоварен друг автомобил. Пътят, на който е станала катастрофата минава през самото село Басараби, където често са свидетели на злополуки. Потресени са от видяното тази сутрин.

"Видях, защото ставам доста рано, към 5 сутринта. Чух много силен шум. Когато излязох навън, видях едно момиче да реве", разказа Стефан Неделко.

Починалите са на 17 и на 41 години. Ранените пътници са откарани в болницата в Крайова.

"Пациентите са получили комплексни медицински грижи по време на транспортирането и в самата болница. Всички имат политравми вследствие на катастрофата. В момента всички са в спешното отделение.Те са под постоянно наблюдение. След подробни изследвания ще бъде решено какво ще е лечението им", обясни доктор Кристина Джеорманеану - говорител на болницата в Крайова.

Разследват се причините за катастрофата.

"Шофьорът на спрелия камион беше тестван за алкохол и пробата показа 0.18 милиграма чист алкохол. Тестът на водача на микробуса е отрицателен. Започнато е разследване за непредумишлено убийство, но компетентните институциии ще решат каква ще бъде окончателната присъда", заяви Кристиан Джорджеску - говорител на полицията в окръг Долж.

Авариралият преди два дни товарен автомобил и днес беше на пътя.

"Триъгълник имаше отзад. Ето онзи как е спрял там. Тия от колоната как си спират, пак могат да се ударат. Жилетката му беше там", обясни Сашо Туртански , шофьор на товарен автомобил.

"Кажете на българите да не оставят големите камиони на главния път. Голяма грешка е това," призова Стефан Неделко.

От бъгарското министерството на външните работи съобщиха, че посолството ни в Букурещ e в постоянен контакт с властите в Румъния, които оказват пълно съдействие на пострадалите в инцидента за получаване на необходимите медицински грижи, както и на близките на починалите.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След консултациите при президента: "Демократична България" са готови за диалогичност
След консултациите при президента: "Демократична България" са готови за диалогичност
СЕМ изслуша всички кандидати за генерален директор на БНТ
СЕМ изслуша всички кандидати за генерален директор на БНТ