НОВИНИ

Магистрати критикуват в Брюксел закриването на специализираното правосъдие

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:52, 28.06.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Български магистрати критикуваха в Брюксел закриването на специализираното правосъдие у нас. Ръководителите на Специализирания съд, на Специализираната прокуратура, представители на Българската асоциация на прокурорите и на Камарата на следователите участваха в Европейския парламент в конференция за дигитализацията на правосъдието, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Магистратите приветстваха готвеното от Европейския съюз законодателство за дигитализация на правосъдието, което ще улесни достъпа до съдебните процеси, ще осигури бързина и прозрачност и по-добър обмен на доказателства в реално време. Закриването на специализираното правосъдие у нас те определиха като връщане назад.

"Доста нескопосан закон се направи. Не коментирам въобще нуждата да съществува или не. Говорим, че не може по такъв брутален начин да се закрие нещо, да няма решение къде ще практикуват магистратите, които са с много висока специализация, да няма яснота какво ще стане с делата, какво ще стане със Специалните разузнавателни средства събрани по тези дела, защото там наистина няма решение и тук говорим за много чувствителна информация, да няма решение какво ще стане с 3-те милиарда запори и възбрани, които са наложили Специализираният съд и Специализираната прокуратура, защото може би там е разковничето", заяви Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/EНП.

"Ние имаме ежедневен обмен, в някои случаи и ежеминутен с колеги от европейските прокуратури. Затова за лично съм категорично на позиция, че този регламент, ако бъде одобрен и такова европейско законодателство бъде създадено и дофинализирано това би облекчило изключително много доказателствения процес от наказателно-правна гледна точка и това би оптимизирало самата досъдебна, а и съдебна фаза. В случая това е едно много добро начало, тъй като говорим не за формално събиране и изпращане на доказателства, а за предаване на самите доказателства и доказателствени източници в реално време", допълни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

"Нашата оценка за вече приетия закон, с който е решена съдбата на специализираното правосъдие, разбира се е отрицателна и ние неколкократно сме изказвали позицията си, защото анализирайки закона, мотивите към него, последствията за делата и съдиите, ние оставаме с впечатление, че чрез един легитимен способ всъщност може би не се преследват легитимни цели и чрез привидно политически добри действия се търси контрол върху специализираното правосъдие по един недобър начин", каза още Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна срещата на върха на НАТО в Мадрид
Започна срещата на върха на НАТО в Мадрид
След срещата на Г-7: Русия ще плати за инвазията в Украйна
След срещата на Г-7: Русия ще плати за инвазията в Украйна