НОВИНИ

Окончателно: Повишават пенсиите с 10% от 1 юли

Николай Минков
от Николай Минков
15:13, 28.06.2022 (обновена)
5408
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

10% повишение на всички пенсии от 1 юли. Това реши парламентът, приемайки на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така минималната пенсия ще стане 467 лева, като в тази сума се включва и ковид добавката от 60 лв. Увеличава се и таванът на максималната - на 2000 лв.

Предвижда се още от 1 октомври ново преизчисляване на пенсиите, като от тази дата ще се повиши и таванът на 3400 лв.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков благодари на парламента и увери, че експертите от НОИ ще положат максимални усилия да направят нужните изчисления и още следващия месец хората да получат преизчислените си пенсии.

Не бяха приети предложенията на ГЕРБ-СДС за повишение от 15%, нито на ДПС от 14 на сто. И двете партии настояваха ковид добавката да не влиза в общата минимална пенсия с мотив, че ще изкриви пенсионната система.

Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев обясни мотивите на правителството в оставка за предложния вариант за повишаване на минималната пенсия от 1 юли.

"Спряхме се на този вариант, защото по този начин пенсионерите получават увеличението от 10%, което компенсира инфлацията на 100% и ръста на осигурителния доход. Следващата година актуализацията също ще предвидим, ще предвидим и увеличение с процента на инфлацията и ръста на осигурителния доход от тази година", заяви той.

От ДПС предложиха 14% повишение и отделно 120 лв. добавка, която да се изплаща до края на годината и отхвърлиха разчетите на управляващите.

"ДПС смятаме, че не само след Нова година, а и никога няма да сте в управлението и да взимате решения, защото в края на вашия мандат нямате право да вземате легитимно съдбовни решения", каза Хасан Адемов, ПГ на ДПС.

Управляващата коалиция обвини ДПС, че тяхното предложение прави заложници българските пенсионери.

"ДПС - офертата е към двата милиона българи - какво им казвате - всяка година вие ще зависите от нас? Всяка година какви доходи ще имате решаваме ние. В нас са лостовете, хлябът и ножът. Знайте, аз съм против и затова ще гласувам предложението на МС", каза Георги Ганев, "Демократична България".

От ГЕРБ-СДС изчислиха, че предложението на кабинета в оставка до края на годината ще струва 1 милиард и 300 милиона, а следващата - 3,3 млрд. лв., които не са осигурени.

"Нашите предложения са за 15% увеличение на пенсиите сега, изпреварващо. Съответно - свързано с очакваната средногодишна инфлация съгласно данните на НОИ като добавката от 60 лв. да остане до края на годината, а от 1 януари да се трансформира в добавка за най-уязвимите", коментира Деница Сачева.

Управляващите обясниха откъде ще финансират увеличението на минималните пенсии:

"Следващата година ще има допълнително приходи в бюджета заради нарастването на средния осигурителен доход, което очакваме да е над 1 млрд. лв., имаме допълнителна събираемост в бюджета. Дефицитът се увеличава с фонда за пенсии до около 40%", обясни Искрен Арабаджиев.

А ДПС и БСП си размениха остри реплики кой ще поеме отговорност, ако пенсионерите не получат повишението си през юли.

Хасан Адемов, ДПС: Очевидно не искате да има предложения по бюджета, а да се приеме това, което предлагат от МС. Не съм съгласен НС да бъде гумен печат на предложението на МС.

Георги Свиленски, БСП: Не депутатите от опозицията, а депутатите от новото управляващо мнозинство блокирате процеса. Защото миналата седмица сряда и четвъртък не работихме, ако си спомняте. По всички стенограми, г-н Каримански е тук, трябваше в петък да приемем закона за ДОО, за да бъде публикуван и да влезе в сила и на 7-и пенсионерите да си получат пенсии, но това няма да може да се случи. Ще се случи, но през август.

След повече от 4 часа дебати парламентът прие план сметката на НОИ.

"Благодаря ви за приемането на бюджета на ДОО. Дали ще се одобри от българското общество е друг въпрос, но ние направихме нужното, за да получат хората увеличение в условията на криза. Пенсиите са увлечени. НОИ ще направи нужното, за да преизчисли пенсиите, за може хората да ги получат следващия месец", каза Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Без дебати парламентът прие и актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се жертвите на ракетните удари срещу търговски център в Кременчук
Увеличават се жертвите на ракетните удари срещу търговски център в Кременчук
Левски продължи наема на Филип Кръстев
Левски продължи наема на Филип Кръстев