НОВИНИ

Туристическите пътеки към Седемте рилски езера са подновени с каменна настилка

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 28.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започна ремонт на туристическите пътеки към Седемте рилски езера. Предвижда се укрепване с камъни от самия район, които по никакъв начин да не засягат природното разнообразие и да не вредят на почвата.

С цел да се ограничи ерозията и да се предотврати изчезването на едно от най-емблематичните места в България, за ремонтните дейности на туристическите пътеки, ще се използва само човешка сила. Моторни превозни средства няма да имат достъп, а материалите за пътеките ще бъдат изцяло природни.

"Това е единственият начин, който можем да спасим езерата без да предприемаме крайни мерки и да ограничаваме човешкото присъствие в района. Маршрутът, който се ремонтира и се укрепва в момента води до всичките езера, така че посетителите няма какво да се притесняват. Могат да се видят всички езера, важно е да се движим по маршрута, който е направен. Той е новата хижа хижа „Рилски езера", през езеро "Бъбрека" после през Окото и Сълзата и обратно", Владимир Милушев - директор на НП "Рила".

Предвиденият ремонт цели още да облагороди района към езерата, както и да се ограничи замърсяването от туристите. За тази цел ще има нови маркировки за движение на посетителите ,което ще се осъществява само по обновените каменни настилки.

Срокът за приключване на ремонтните дейности е до края на месец юли. А до тогава туристите ще могат да използват стария маршрут. От ръководството на националния парк апелират за по-голяма отговорност и да се преминава само по обозначените за това места.

Вижте повече в репортажа на Али Мисанков и оператора Методи Стоилков

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по ски прие нов бюджет и нова програма за развитието на зимните спортове у нас
Федерацията по ски прие нов бюджет и нова програма за развитието на зимните спортове у нас
Адриан Андреев отстъпи на испанец в първия кръг на "Чалънджър" в Троа
Адриан Андреев отстъпи на испанец в първия кръг на "Чалънджър" в Троа