НОВИНИ

Консултациите при президента приключиха без среща с ПП и БСП (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 28.06.2022
Чете се за: 09:22 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължиха консултации на парламентарно представени партии с президента преди връчване на мандат за нов кабинет. На "Дондуков" 2 отидоха "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Денят създаде и политическа интрига - Румен Радев сложи край на консултациите и няма да се срещне с "Продължаваме промяната" и БСП. Очакваше се това да стане в края на седмицата. Вчера двете партии не отидоха на консултациите с президента, а останаха в парламента заради дебатите около бюджета.

ПП: Президентът странно тълкува Конституцията

От "Има такъв народ" заявиха, че ще направят всичко по силите си за сформирането на нов кабинет, но не на всяка цена и повториха, че няма да подкрепят правителство с участието на Кирил Петков и Асен Василев. От "Демократична България" отбелязаха, че има криза на политическата класа, която се отличава с лични престрелки, а не с политически дебат.

Според тях потенциалът за формиране на нов кабинет трябва да се използва в първия мандат. Днес единствено от "Възраждане" се обявиха за бързи предсрочни избори. От партията на Костадин Костадинов заявиха, че парламентът е изчерпан и те нямат възможност да водят разговори с когото и да е от останалите политически сили.

Първи на "Дондуков 2" влязоха представителите на "Има такъв народ". Пред тях президентът очерта отговорността на партиите да търсят решения на кризите, в които се намира страната в момента.

"Както се уверихте и вие - толерантността в българската политика е много кратка. И за това трябва да бъдем и взаимовзискателни. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Република Северна Македония", коментира президентът.

"В този ред на мисли ще използвам малко нагло ситуация и повода, за който сме поканени, да ви помоля все пак да разсекретите онзи Консултативен съвет при вас, за да видим кой е казал истината и кои политици лъжат. Защото лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика, а българският избирател трябва да знае кой лъже", отговори Тошко Йорданов.

"Вижте, добре е да се знае истината, но аз държа всеки един участник в този съвет, идвайки тук, да може да изкаже свободно своето мнение. Вие си спомняте на КСНС - да вземем всички решения, така че основното наше искане да бъде промяна в Конституцията на нашата съседна държава, така че македонските българи да получат равноправие като бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това, поставих предложението това да бъде задължително условие за начало на преговорите, за падане на ветото. Тогава аз благодаря, че само вие подкрепихте", каза на свой ред Румен Радев.

ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

От "Има такъв народ" декларираха, че ако бъдат поканени на разговори за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат ще направят всичко по силите си, но не на всяка цена. A профилът на кабинета, който биха подкрепили от "Има такъв народ", Тошко Йорданов описа така.

"При ясни правила без Кирил Петков да присъства в него. По възможност и Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери, да си ръководят партията, както прави г-н Трифонов, да дават политсъвети, да взимат политрешения. Но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма, за определен период от време", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

В разговора с "Демократична България" президентът отбеляза, че е важно да не се допусне страната ни да остане в периферията на Европейския съюз, а външната ни политика в този момент трябва да е единна и амбициозна, при това подкрепена от добри решения вътре в страната. Румен Радев подчерта, че "Демократична България" са проявили последователни усилия в налагането на съдебната реформа, но въпреки това тя е забавена.

"Голямата тема е, според вас, има ли потенциал това Народно събрание да формира ново управленско мнозинство и какви механизми виждате това да се случи? Дали е по-важен, както вие казвате - скучният професионализъм или площадният устрем, който да увеличи и консолидира повече последователи", попита президентът.

"По въпроса за къде е потенциалът. От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко, което се случи през тези шест месеца или не се случи, първият мандат е този, който продължава толкова скоро след изборите да е най-натоварен с очакването за отварянето на една нова страница в българския политически процес", отговори Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От "Демократична България" увериха президента, че въпреки натоварената програма в следващите дни ще проведат съдържателни разговори за съставянето на ново правителство в опит да се избегнат предсрочни избори.

След консултациите при президента: "Демократична България" са готови за диалогичност

"Такова управление трябва да бъде насочено към очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването, модернизацията на Българската армия, изчистването на руското влияние от сектор "Сигурност", това са приоритетите, които смятаме, че са важни да бъдат отчетени", заяви Христо Иванов.

Последен беше разговорът с най-малката парламентарна група, тази на "Възраждане". Държавният глава подчерта необходимостта от коалиционна култура и компромиси.

"Вашата партия е характерна в момента с ярките и категорични позиции, които заема по редица обществени теми. И затова за обществото ни е важно да знае и вашата оценка на политическата обстановка към момента, вашият подход, вашето виждане дали това Народно събрание има потенциал да създаде ново управленско мнозинство и по какви механизми това може да се случи. Как вие виждате формула за излизането от политическата криза и виждате ли на базата на заявените позиции до момента възможност за ваше участие във всички тези процеси", обърна се Радев към "Възраждане".

Костадин Костадинов след консултациите при президента: Парламентът е изчерпан

"Вие в момента действате по начин, който показва, че сте загрижен действително за ситуацията в страната и за изхода от политическата криза. Нашето виждане е, че основният и най-бърз начин за преодоляване на тази криза, която предизвикана до огромна степен от действията и бездействията на сегашния кабинет са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре", отговори му председателят на партията Костадин Костадинов.

Костадинов допълни, че "Възраждане" не могат да разговарят за реализацията на управленски мандат с нито една от политическите сили в парламента. Президентът благодари на партиите, които се отзоваха на поканата му за консултациите.

"С днешната ни среща с групата на "Възраждане" цикълът консултации приключи. Предстои връчване на мандат на първата политическа сила", заяви Радев.

Предстои президентът да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат

Пред всички партии президентът очерта две основни отговорности. Първата приемането на актуализацията на бюджета и втората приемането на внесените вече закони свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква да получи финансиране от Европейския съюз. Президентът подчерта още, че кризата в доверието към политическа класа също е предизвикателство към всички участници в политическия процес.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България гони 70 руски дипломати, работили срещу страната ни
България гони 70 руски дипломати, работили срещу страната ни
Мълния изпепели училището във видинското село Раковица
Мълния изпепели училището във видинското село Раковица