НОВИНИ

Радка Попова: Въпрос на време е Милена да се качи на почетната стълбица

Радка Попова
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:26, 19.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската шампионка в биатлона Радка Попова заяви, че голяма част от биатлонистите ни са записали най-добрите си резултати именно на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Медалистката от европейски първенства коментира изявите на Благой Тодев и Милена Тодорова.

"Успехът е ,че класирахме пълни състави жени и мъже. Успехът е в резултатите на Владо и Милена. Самите те очакваха много повече, зрителите също, но направиха добра Олимпиада. Самите те ще кажат дали формата им закъсня. Тръгнаха трудно. Първия старт бе успешен за Митко и Мария. Владо и Милена добре бягаха, но стрелбата не им се получи. Подобряваха формата си от старт на старт. Стрелбата не им се получи на спринта. Милена с един изстрел се лиши от 10-ото място. Показаха добра функционална форма. Милена направи един перфектен пост, за жалост един изстрел я лиши от масовия старт. Мисля, че тя трябва да се доволна. Не е далеч времето, в което ще видим Милена на почетната стълбица на Световна купа. Благой Тодев направи най-доброто си класиране. Направи добър спринт и добро преследване. Мисля, че се справи добре на щафетата на стрелбата", смята тя.

Двукратната участничка на Зимни олимпийски игри анализира и представянията на останалите състезатели.

"Герджиков и Синапов не им вървеше през сезона, постепенно набираха форма. Те самите направиха най-добрите си класирания за този сезон. Мария се справи с напрежението и постигна най-доброто си класиране. Лора е дебютантка на 18 г. На спринта от вълнение не се справи със стрелбата, но показа добра форма. На щафетата направи добра стрелба с един допълнителен патрон. Тя отпътуваха за Световно първенство при младежите в Солт Лейк Сити. Оттук отпътуваха и Валя Димитрова, Лора Радковска и Стефани Йолова, Веселин Зашев и Костадин Василев, плюс двамата, които вече заминаха Лора и Благой. Направиха добро класиране на младежкото европейското първенство.

Европейската шампионка в индивидуалната надпревара от 2002 г. сподели впечатленията си от спорта през последните години.

"С годините биатлонът се измени. Стана по-скоростен с по-малки разлики, по-плътни класирания. Има повече нации в битка за медалите. Подготовката и упоритостта са важни за задържането в елита. Когато си добре функционално, стрелбата се получава. Милена нямаше проблем при стрелбата на прав. Психологически е проблема", твърди тя.

Бившата биатлонистка оцени високо победите на Едуард Латипов, Тирил Екхоф и Йоханес Бьо.

"Тирил Екхоф направи феноменален сезон през миналата година. Спечели Световна купа и медали от Световното първенство. След силен сезон трудно се получава втори пореден. Тя също не успя психологически. Видя се как цялата трепереше. Сравненията между Йоханес Бьо и Оле Ейнар Бьорндален не са уместни всеки си е велик в своето време. Йоханес Бьо направи невероятна Олимпиада с четири златни медала и един бронзов. Той вървеше първи в преследването, способен е да спечели пълен комплект медали. На Олимпиадата условията оказаха своя резултат. Надморската височина, вятъра също. Снегът беше бавен",

ЗА финал Радка Попова пожела успешни изяви на родните биатлонисти.

"Явно в България поколенията се редуват - женско, мъжко... Има добри младежи, но девойките по-стабилно вървят. Пожелавам си да видим състезателите в топ 10 или на почетната стълбица", завърши тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков: Вярвам, че отново мога да съм сред най-добрите
Радослав Янков: Вярвам, че отново мога да съм сред най-добрите
Веселин Цинзов: Болшинов и Клаебо могат да достигнат постиженията на Бьорн Дели
Веселин Цинзов: Болшинов и Клаебо могат да достигнат постиженията на Бьорн Дели