НОВИНИ

Радмила Василева: Българският национален отбор има чудесни състезатели и треньорско ръководство

радмила василева българия пребори следващата фаза евробаскет 2022
bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 22.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендарната българска баскетболистка Радмила Василева-Търнър вярва, че баскетболните национали при мъжете са способни да пожънат успехи предвид качествата, с които разполагат.

Тя изрази мнение, че опитът на селекционера на българския национален отбор за мъже Росен Барчовески, класата на Александър Везенков и сплотеният колектив дават предпоставки за едно добро представяне на Евробаскет 2022.

"България вече се завръща. Естествено, че е много важно да се работи с младите таланти. Всички фенове ще следят и поддържат българския национален отбор, който има чудесни състезатели и треньорско ръководство. Да се надяваме, че ще прескочат груповата фаза", заяви тя в интервю за БНТ.

Едногодишното отлагане на европейското първенство ще повиши жаждата на звездите за изява на голямата баскетболна сцена на Стария континент, смята Радмила Василева-Търнър.

"Интересното е, че най-накрая имаме Евробаскет след пет години. Чакахме го много дълго по различни причини. Лука Дончич от 2017 г. не е Лука Дончич от тази година. Самите състезатели са зажаднели за този форум. За големите звезди, които са в НБА, е по-сложно да планират кога да играят за националния от бор на голямо първенство. Контузии и други подобни препятствия могат да въздействат, така че всички ще се вложат на 100% за този Евробаскет", добави тя.

Европейската клубна шампиона от 1984 г. с Левски Спартак е единствената българка в структурите на ФИБА Европа. Тя сподели за предизвикателствата, пред които се изправя като мениджър на направление национални отбори на ФИБА.

"Работим по много проекти основно младежки баскетбол, но и за подобряване на техните структури, управление на федерациите, състезания, откриване и развитие на таланти", добавя тя.

Радмила Василева-Търнър поясни, че част от работата ѝ през последната година е съсредоточена върху борбата с черното тото.

"Един от проектите, който движа в нашата организация през последната година е "Суиш плюс". Подготвихме образователна програма. Искаме да образоваме състезатели, треньори и клубове за опасностите, които това води и да наблюдаваме и наказваме нарушителите", каза тя.

Евробаскет 2022 за мъже ще се проведе в периода 1 - 18 септември, а най-интересно от шампионата ще може да гледате по БНТ.

Автор: Мартин Гошев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева оглави официално "Булгаргаз"
Деница Златева оглави официално "Булгаргаз"
Какви са възможните решения в търсене на природен газ - анализ на енергийните експерти
Какви са възможните решения в търсене на природен газ - анализ на енергийните експерти