НОВИНИ

Радослав Здравков: Надяваме се чужденците, които дойдат да помогнат за изграждането на клуба

радослав здравков надяваме чужденците дойдат помогнат изграждането клуба
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 28.12.2021
Чете се за: 07:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният директор на ЦСКА 1948 Радослав Здравков даде интервю пред клубния сайт, в което коментира представянето на първия и втория отбор през есенния полусезон, предстоящата селекция, промяната в политиката на клуба и други важни теми.

Здравков, който вече половин година заема длъжността спортен директор в клуба разкри, че в началото е имал известни трудности с адаптацията заради твърде много футболисти, които е трябвало да наблюдава.

"Моят опит показва, че би трябвало да свикна много бързо с една такава нова роля в моя живот. Работата на спортния директор не се различава чак толкова много от тази на треньора. Да, като отговорности е малко по-различно, тъй като имаме два отбора. Изискванията на клуба изцяло съвпадат с моите амбиции като визия, като развитие за отбора, така че не съм имал проблеми с адаптацията. По-скоро имах известни затруднения от големия брой футболисти, които срещнах в началото. Това е труден процес. Човек не може да се клонира и да бъде едновременно на тренировъчните занимания на двата отбора, но с добра организация и с малко търпение успявам да следя тренировъчния процес и изявите в официалните мачове и на двата състава. Не мисля, че съм пропуснал нещо. Запознат съм с работата и на двата тима", коментира той.

Бившият футболист на Локо Сф, ЦСКА и Литекс говори и за връзката между двата състава на ЦСКА 1948 и защо според него футболистите от втория тим не са конкурентоспособни на тези от първия.

"Действително, предварителните ни намерения бяха футболистите от втория отбор, които са и малко по-млади, да бъдат конкурентоспособни на тези от първия. Не се получи. Бих казал, че вината до известна степен е на самите футболисти. Не можаха да се изявят по начин, по който всички са очаквали. Не можаха да осъществят тази конкуренция. Може би до известна степен е повлиял и не дотам добрият избор, който е правен. Но ролята на втория отбор при всички положения е съществена в надграждането на първия. При всички положения този състав трябва да бъде в услуга на първия тим. Не само старши треньорът да изпраща там футболисти, които са с по-малък ритъм от останалите, но и да бъде етап от тяхното възстановяване при евентуална контузия. Основната роля пък е да се дава път на млади играчи, които при първия сблъсък с мъжкия футбол да бъдат в една обстановка, която е позната. Присъствието на някои по-опитни състезатели в дублиращия отбор трябва също да даде своето положително отражение", сподели Здравков.

Спортният директор коментира още и честите треньорски рокади в двата тима на ЦСКА 1948 и изрази надежда, че с Николай Киров начело представителният отбор ще запише по-добри резултати през пролетта.

"Това е факт, с който не бих казал, че клубът трябва да се гордее. Честата смяна на треньори говори, че очакванията към представянето на двата отбора са високи. При всички положения е повлияло и на развитието на футболистите. При честата смяна на треньори има и често различни изисквания от наставниците. Нужен е период, за да могат състезателите да свикват. Трябва да бъдем честни и към себе си, и към футбола, и към клуба, че представянето на двата отбора не беше такова, каквото трябва да бъде. Не се е стигало до нестабилност, тъй като веднага се взимаха необходимите мерки. За много малки периоди отборите са оставали без треньори, така че тренировъчният процес е продължавал. От друга страна обаче трябва да помислим до какво ниво сме стигнали в изявите си. Да не забравяме, че Киров бе избран през миналата година за Най-добър треньор в България. Един специалист, който вече има и достатъчно опит в треньорската дейност. Може да се каже, че е наставник от втората вълна в българското първенство. Неоспорим факт е, че той пое отбора, когато имахме 1 точка. Сега са 19. Не бих казал, че са достатъчни за името на нашия клуб. Това натрупване на точки обаче даде известно спокойствие на самия клуб и се надявам, че през втория полусезон с тази работа, която се върши от треньорския щаб, ще имаме още по-добри резултати", заяви 56-годишният бивш футболист.

Радослав Здравков разкри още и какви са трансферните планове за ЦСКА 1948 през зимната пауза.

"За първи път може би бих разделил първия и втория отбор в този аспект. При всички положения неслучайно се създаде и нов селекционен отдел в клуба с ръководител Методи Томанов – един доказан специалист в това отношение. Амбициите на ЦСКА са високи. Взе се и решение до известна степен да се промени политиката на клуба. Без да подценявам българските футболисти, но се стигна до извода, че трудно могат да бъдат осъществени високи цели с наличното качество и бройка на състезатели в България. Няма да има огромен брой чужденци, но се работи в тази насока. Надявам се, че въпреки малкото време, чужденците, които дойдат, ще помогнат за изграждането на клуба и че ще правят разликата в един или друг момент. При всички положения тези чужденци, които ще бъдат привлечени, би трябвало да оправдават и доверието. По отношение на втория отбор, там също ще има промени. Във футбола действителността е такава. Разделихме се с доста голям брой футболисти. Ще бъде задвижена също селекция и за втория състав. Набелязани са играчи. Продължаваме да наблягаме на факта, че във втория отбор трябва да се дава шанс на по-млади футболисти. Това текучество и тази конкуренция би трябвало да се запазят и винаги играч, който се изявява по най-добрия начин във втория отбор, може да попадне в първия. Обратното също важи", коментира той.

Накрая спортният директор на "червените" заяви, че клубът ще преследва по-високи цели през пролетния полусезон и също така изказа голяма благодарност към феновете за подкрепата.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Значителна облачност с временни разкъсвания над западната половина от страната
Значителна облачност с временни разкъсвания над западната половина от страната
Мъж с експлозиви заплашва да взриви банка в Черна гора
Мъж с експлозиви заплашва да взриви банка в Черна гора