НОВИНИ

Ракетният инцидент в Пшеводув няма да повлияе на отношенията между Полша и Украйна (обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
17:00, 18.11.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
ракетният инцидент пшеводув повлияе отношенията полша украйна обобщение
Слушай новината

Ракетният инцидент в Пшеводув няма да повлияе на полско-украинските отношения, заяви днес заместник-външният министър на Полша Марчин Пжидач. Той коментира, че Варшава продължава да не смята инцидента за директно нападение, но че държи Москва отговорна за всичко случващо заради войната в Украйна и по-конкретно - заради двете масирани ракетни нападения от вторник и четвъртък.

Ексклузивно пред БНТ говориха собственикът на поразената полска ферма и кметът на общината, в която се намира село Пшеводув. Федерико Виола, в чиято ферма работят 30 поляци, каза, че двамата загинали - Богдан и Богослав са били отлични хора, чиято загуба е огромна трагедия. Изрази учудване, че от толкова ферми и хиляди километри земеделски земи в района ракетата е поразила точно тези силози

"Иска ми се да мисля, че ударът не е бил преднамерен, че е било инцидент, но е толкова странно, защото тук има много свободна земя, поля", каза Федерико Виола.

Кметът на община Долхобичов - Грегорж Древник - е един от първите, пристигнали на мястото на взрива в Пшеводув във вторник следобед.

"Живея наблизо до мястото на инцидента. След като чух взривовете, защото имаше 2 взрива, реших да дойда на мястото и да проверя. Намерих огромни унищожения. Може да се мисли, че една, две ракети не могат да унищожат много, но истината е, че това, което намерих, беше един голям, 4-метров кратер и развалини", каза той.

Украински военни получиха достъп до мястото на взрива в Полша (СНИМКИ+ВИДЕО)

Днес украински военни бяха допуснати до мястото на взрива, след като Киев поиска достъп до разследването. Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската страна разполага с доказателства, сочещи в посока руска намеса.

Службите за сигурност на Полша обявиха, че няма съмнение, че ракетата е от украинската ПВО. Тя е била следена от радари на НАТО, но не е била свалена, защото се е очаквало да прихване руска ракета, обясни заместник външният министър на Полша. Той определи като странно, че ракетната система С-300 не се е самовзривила, след като не е прихванала целта си

От нашите пратеници в Полша: Хората в Пшеводув продължават да живеят в страх и несигурност

Снимки: Александър Марков

Въпреки уверенията на президента Анджей Дуда хората в Пшеводув продължават да живеят в страх и несигурност. Този район на Полша е известен като “източната стена”, възпираща не само студовете, но и всички опасности. Утре е погребението на двамата загинали жители на Пшеводув, като президентът призова хората и медиите да не проявяват "нездраво любопитство".

ВСИЧКО ЗА РАКЕТНИЯ ИНЦИДЕНТ В ПОЛША ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български иноватори и откриватели бяха вписани в "Златната книга" на Патентното ведомство
Български иноватори и откриватели бяха вписани в "Златната книга" на Патентното ведомство
Николай Михайлов се завръща на вратата на Левски срещу Вихрен за Купата на България
Николай Михайлов се завръща на вратата на Левски срещу Вихрен за Купата на България