НОВИНИ

Ръст на цените и в Русе - кои продукти са поскъпнали

ръст цените русе продукти поскъпнали
bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 11.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен ръст на цените на основни хранителни продукти от началото на месеца отбелязват потребителите в Русе. В сезона на зимнината цените на някои плодове и зеленчуци са скочили с близо 30%. Двойно поскъпване се наблюдава и на рибата в дунавския град. Според производители и търговци причината е в по-високите цени на газа, електроенергията и горивата.

По-високите разходи за отглеждането на зеленчуци тази есен принуждават Йордан Цонев да вдигне и крайната цена на стоката си. Най-много се е покачила цената на пипера - 2 лева и 40 стотинки за килограм.

"Спрямо миналата година може да се каже, че цените са около 20% нагоре, но това е спрямо разходите по производството, надници, осигуровки, тор, препарати. Всичко това е нагоре. Неминуемо по веригата се отразява и върху цената на стоката", заяви Йордан Цонев, производител от село Чилнов.

С до 40% по-скъпи на пазара в момента са и плодовете. Килограм ябълки родно производство струва 2,20 лева, а българската круша достигна 3,50 лева. Стоката се оскъпява допълнително и от надценката, която си слагат търговците.

"Това се е получило заради очакващите високи цени на тока, на водата, на превоза. Просто за производителите почти нищо не остава. Оттам дават стоката по-скъпо, ние също качваме цените. Докато миналата година примерно ябълките му ги плащах на един лев, тази година той иска 1,80 - 2,00 лева", допълни Нели Братоева, търговец.

Според търговците има и потребители, които предпочитат по-скъпата стока.

До три пъти повече плащаме за риба. Въпреки че Русе е дунавски град по-високата цена предизвика сериозен спад на търсенето на рибни продукти.

"Ние бяхме град с най-голяма консумация на глава от населението в Русенска област навремето. Все по-рядко и все по-малко количество. Преди хората си купуваха да речем килограм, сега консумацията е много по-малка. Най-купуваната риба са дребните риби. Цаца, шпроти, защото са най-евтини. Около 20 лв. е за килограм цацата, готова, изпържена. Докато скумрията е 24 - 26 лева за килограм", коментира Неделчо Неделчев, собственик на рибен магазин.

С 10% е скочила цената и на свинското месо. Най-драстично обаче се оказва поскъпването на сиренето и кашкавала.

Въпреки по-високите цени на някои хранителни продукти, търсене има, но за сметка на количеството.

Хората са принудени да купуват най-необходимото за своята прехрана.

Вижте още в репортажа на Пламенка Тонева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли отлив на клиенти от една от най-големите борси край Петрич?
Има ли отлив на клиенти от една от най-големите борси край Петрич?
Задържаха 29-годишен мъж за грабеж и побой над възрастно семейство в мъглижкото село Ветрен
Задържаха 29-годишен мъж за грабеж и побой над възрастно семейство в мъглижкото село Ветрен