НОВИНИ

Расте броят на жертвите и пострадалите от мощния трус в Тайван

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:32, 03.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Седем души са загинали, а над 700 са ранени при мощно земетресение в Тайван с магнитуд 7,4 на дълбочина 20 километра. Има рухнали сгради. Властите в Тайван, но също и в Япония и Филипините, издадоха предупреждение за опасност от цунами, което по-късно беше отменено. Това е най-силният трус на острова от 25 години. Китай и Япония предложиха помощ за справяне с последствията.

Малко преди 8:00 часа сутринта, местно време, в час пик Тайван е разлюлян от мощно земетресение. Най-тежко засегнат е Хуалиен - епицентърът е на около 20 километра източно от 100-хилядния град. Десетки рухнали сгради, сринати със земята фабрики. Свлачища са блокирали пътищата.

Президентът на Тайван Цай Ингвен обеща незабавна помощ за пострадалите:

"Поддържаме постоянен контакт с местните власти за предоставянето на необходимата помощ. Армията също ще се включи. Централното и местните правителства ще си сътрудничат, за да ограничат последствията от бедствието."

Трусът блокира живота в Тайпе. Метрото и високоскоростните влакове спряха за около час. Спасителните екипи успяват да извадят двама души от асансьор и други седем, затрупани под рухнала сграда.

- "Люлееше много силно. Всички мотоциклети пред къщата ни се преобърнаха. Бързо изключих газта и тока и отворих вратата."

- "Когато разбрах, че е земетресение, бързо се облякох и обух, грабнах детето за ръка и тичах по стълбите. Нищо друго не взех."

Пекин обяви, че следи ситуацията и е готов да предложи помощ. Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Китай смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия.

снимки: БТА

Премиерът на Япония Фумио Кишида съобщи в официалния си профил в Екс, че страната му също е готова да предостави всякаква необходима помощ на Тайван. Това е най-мощният трус на острова с 23 милиона души население от 1999 г., когато земетресение с магнитуд 7,6 отнема живота на 2400 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на ДАНС в София
Акция на ДАНС в София
Кирил Петков: Когато става дума за ГЕРБ-ДПС, Пеевски взима решения и за двете групи
Кирил Петков: Когато става дума за ГЕРБ-ДПС, Пеевски взима решения и за двете групи