НОВИНИ

Училището в село Езерово изгоря до основи след умишлен палеж, извършителят е задържан

Как се стопанисват старите сгради

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
09:17, 03.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Затворено заради демографската криза училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след умишлен палеж. Извършителят е задържан. Пожарът обаче отново повдигна въпроса за стопанисването на старите сгради в малките населени места и тяхната съдба.

Преди четири години за основно училище "Христо Ботев" в село Езерово ударил последният звънец. Заради намалелия брой ученици сградата била заключена, а децата пренасочени към близкото село Бяла река.

Въпреки че мястото било обезопасено, а токът и водата в почти 100-годишната сграда спрени, пожар изпепелил всичко за часове. Намесата на огнеборците и на хора от селото не спасила училището.

"В момента се води следствие. Най-вероятно е подпалена умишлено от човек, който е от селото. Тази руина няма как да остане в центъра на селото, ще трябва да бъде почистена. Но парцелът си остава за училище", заяви Николай Митков, кмет на Община Първомай.

Затворени училища има в още две села от община Първомай. Процедурата за тяхната продажба е бавна и сложна и затова сградите пустеят.

"Сградите, които не са вече обитаеми и не учат деца, са една тежест на общините в цяла България, защото те стоят заключени и не могат да бъдат използвани", допълни Николай Митков.

Законът позволява училищни сгради и парцели да бъдат продавани с разрешение на Министерството на образованието, но само за социални и хуманитарни дейности.

"Има голям интерес за инвестиции", коментира кметът на Община Първомай.

Докато демографски срив и огън унищожават училища в Първомайско, в някои села край Пловдив се налага да се строят допълнителни класни стаи заради увеличения брой деца.

"Преди 10 години училището в Марково беше пред затваряне, тъй като нямаше деца. Днес вече сме принудени да строим нова сграда. Не е строено от десетилетия", каза още Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

Близо 1500 са закритите училища у нас през последните три десетилетия. Но тази година Министерството на образованието и науката е одобрило общо 33 проекта за ново строителство на училища и детски градини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойка броненосци пристигнаха в бургаския зоопарк (СНИМКИ)
Двойка броненосци пристигнаха в бургаския зоопарк (СНИМКИ)
Тотнъм завърши наравно с Уест Хем и остана на две точки зад челната четворка на Висшата лига
Тотнъм завърши наравно с Уест Хем и остана на две точки зад челната четворка на Висшата лига