НОВИНИ

Д-р Иван Маджаров: В годините ще видим дали мярката с е-рецепти за антибиотици ще има ефект

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 03.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

В годините ще видим дали мярката с въвеждане на електронните рецепти за антибиотици ще има ефект. Постепенно ще влизат и други медикаменти към електронното предписване. Това е възможно и сега - всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това коментира в студиото на "Денят започва" председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Друг е въпросът, че Министерство на здравеопазването не прави нищо, за да започне тази инициатива, която ние предложихме на министър-председателя, да определим едни практики, които срещу някакви стимули, да изпробват системата и да се види как работи и какъв е ефектът и в кабинетите, и в аптеките", каза той.

По думите му в момента на 100% електронно се изписват антидиабетните лекарства, но отново има забрана за техния износ, което според него, означава, че не предписването е единственият проблем, а има и други проблеми - нещо, което са твърдели от БЛС.

"За тези 5 - 6 месеца нито веднъж не се е събрала тази прословута работна група, която беше обявена в кабинета на премиера. Не се промени нищо, освен това, че "Информационно обслужване" обяви, че е направило възможно офлайн изписването, но това е най-малкият проблем. Нищо друго от проблемите, които ние изтъкнахме, не беше променено."

Има съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на анализ кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата при отпускането и дори при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за забрана за износ на антибиотици за деца, каза Маджаров.

"Защо пък е нужно да се знае какво точно изписва лекарят и защо пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистенстност е свързана с предписанието на лекарите. Напротив, това е твърдение на Министерството на здравеопазването и то се доказа, че не е вярно. Борбата с антибиотичната резистенстност има съвсем други канали за провеждане, тя минава и през използването в болници, и през това кой какво може да изписва в извъболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би увеличило използването на антибиотици", обясни д-р Иван Маджаров.

По думите му в България всеки може да си купи антибиотик, както си иска, независимо дали има хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, добави той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След разкритията в социалния дом в с. Драганово - какви мерки ще бъдат взети от институциите?
След разкритията в социалния дом в с. Драганово - какви мерки ще бъдат взети от институциите?
Сакраменто победи Ел Ей Клипърс, Везенков с 2 точки за близо 10 минути на терена
Сакраменто победи Ел Ей Клипърс, Везенков с 2 точки за близо 10 минути на терена