НОВИНИ

Антибиотиците само с е-рецепта: Има ли затруднения за пациенти, лекари и фармацевти?

Борислава Алексова
от Борислава Алексова , Репортер: Елеана Цанова
18:21, 01.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

От днес антибиотиците у нас се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше отсрочка и можеха да се купуват и с хартиено предписание.

Проблемите през октомври с електронните рецепти остават в миналото. Десислава Христова от Бургас купува без затруднения предписания антибиотик:

“Отидох при личния лекар, прегледа ме и си ми пусна такава електронна рецепта. Улеснява, защото, ако си изгубиш рецептата или не я носиш, като си кажеш ЕГН-то могат да ти дадат лекарствата, които са ти изписали.”

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар: “Нямаме в момента проблеми. Пациентите минават. Имахме едно обаждане по телефона за изписване на антибиотик по телефона, което беше отказано. Казахме, че трябва да се мине през преглед и тогава да се прецени има ли необходимост или няма.”

Работи се в синхрон и с фармацевтите.

Васил Ходжев, магистър-фармацевт: “Работим нормално. Системата работи, както работеше и досега. Просто добавяме още един клас лекарства към този, който досега изписвахме.”

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: “Сега мисля, че всички са посвикнали, защото за антидиабетните непрекъснато се предписват, за здравна каса също."

Разработено е и мобилно приложение, през което могат да се предписват рецепти дори и офлайн. Едно допълнително улеснение, смятат лекари.

Д-р Пламен Панайотов, общопрактикуващ лекар: “Когато сме на домашно посещение, няма как да носим със себе си лаптопа примерно. Така, че през мобилното приложение бихме могли да изпишем терапията, която е необходима за даден пациент.”

Остава проблема с недостига на определени групи медикаменти.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: “За антидиабетните от доста време има проблем с инсулините и с някои антидиабетни перорални средства. Комплексни са причините. Най-често са производствени и свързани с реекспорта.”

Васил Ходжев, магистър-фармацевт: “Някои от антибактериалните средства наистина са малко по-трудни за намиране, но ако е възможно да се изписва с позволено генерично заместване, ние ще можем да обслужим всички наши пациенти.”

Фармацевтите припомнят, че все още изпълняват хартиени рецепти за антибиотици, които са издадени до 31 март, тъй като те са валидни 30 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организирано в мрежата: Бой на мигранти в София
Организирано в мрежата: Бой на мигранти в София
Близките на загиналото в пожар семейство в Золинген искат възмездие
Близките на загиналото в пожар семейство в Золинген искат възмездие