НОВИНИ

Изборите в Турция: Провалените планове на Ердоган да си върне големите градове

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:48, 01.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Опозицията в Турция печели местните избори, това показват неокончателните резултати. Партията на турския президент отново загуби големите градове Анкара и Истанбул. За първи път от близо две десетилетия управляващата партия изостава на избори. Реджеп Ердоган заяви, че партията му се нуждае от "самокритика".

Опозицията в Турция ликува. Плановете на турския президент да си върнат управлението в големите градове не се сбъднаха. За първи път от 1977 година Народнорепубликанската партия е първа сила на изборите.

"Искаме страна, в която да можем да говорим свободно и безпроблемно", каза Мурат Демир, жител на Истанбул.

За родения в Истанбул турски президент, който е и бивш кмет на града - вотът за Истанбул беше лична битка. За първи път, откакто той е президент, през 2019 г. градът премина под управлението на опозицията. Сега, изборът на жителите на Истанбул е през следващите пет години градът отново да бъде управляван от опозицията - от досегашния кмет Екрем Имамоглу.

"16-те милиона жители на Истанбул дадоха своя глас за началото на нова ера за града", заяви Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул.

Снимки: БТА

Анализатори определят вота в Истанбул и Анкара като решаващ за бъдещето на Турция. Досегашният кмет на Анкара също запазва поста си.

"Не приемаме тези избори като победа, защото срещу нас няма враг", категоричен е Мансур Яваш, кмет на Анкара.

Управляващата партия води в Централна Турция и в районите, пострадали от земетресението миналата година. На привържениците на "Партията на справедливостта" турският президент Ердоган обеща промени.

"Девет месеца след победата ни на парламентарните избори, за съжаление, не можахме да постигнем резултатите, които искахме и на които се надявахме на местния вот. За нас 31 март не е край, а повратна точка. Чрез урните турската нация предаде своите послания на политиците", подчерта Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

По време на предизборната кампания Ердоган заяви, че за него това са последните избори, защото мандатът му изтича през 2028 година. Хипотезите, че той може да промени Конституцията, за да удължи управлението си, едва ли ще се сбъднат след поражението на местните избори, прогнозират анализатори.

Но пък успехът от местния вот може да изведе кметът на Истанбул или Анкара до президентското кресло. Имената на Екрем Имамоглу и Мансур Яваш са все по-спрягани за евентуални кандидати за президентските избори след 4 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Natus Vincere е първият шампион на новата CS2
Natus Vincere е първият шампион на новата CS2
Парламентът ще заседава извънредно на 2 април
Парламентът ще заседава извънредно на 2 април