НОВИНИ

В очакване на кабинета "Главчев": Кои са спряганите имена за министри в новото служебно правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:30, 01.04.2024
5924
Чете се за: 06:05 мин.
Политика
Слушай новината

В неплатен отпуск излезе председателят на Сметната палата Димитър Главчев, за да подбере министрите в своя служебен кабинет. Неизвестните около състава все още са големи, а до края на срока, който сам си постави остават 6 дни.

Кандидатът за премиер Димитър Главчев за сега запазва пълно мълчание. Вчера написа кратко във Фейсбук, че разговорите вървят добре и качи снимки на водопад, тъй като Главчев е любител на природата и планините и често показва в социалните мрежи преходите, които прави.

Друго очакваме да ни покаже скоро - кабинета. Къде реди правителството, как води преговорите - не е ясно. Нищо не е сигурно докато не получим официален списък с имената на министри в служебния кабинет. Разбира се в публичното пространство се завъртат имена, но дали реално това са потенциални министри или по-скоро първоаприлска шега - ще разберем скоро.

Спряганите имена: на Благомир Здравков за здравен министър, Мартин Захариев за министър на туризма и бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров за министър на спорта. От настоящия състав на МС земеделския министър даде заявка, че би останал. Очакванията са и вътрешния министър да получи покана да остане на поста. А именно Министерството на вътрешните работи и на електронното управление са ключови за организацията на вота.

Един въпрос и лаконичен коментар.

Николай Денков - министър-председател в оставка: "Въпросите за служебния кабинет към президента Радев и към номинирания за министър-председател."

Само един отговор, който звучи като "може би".

БНТ: Има ли покана към вас за служебен кабинет?

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните в оставка: "Нека да настане покана и ще го обсъдим. Много неща сме започнали и за тях времето не стигна."

И много други: категорични откази.

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта в оставка: "Нямам намерение да бъда служебен министър."

БНТ: Господин Богданов, бихте ли приели поканата за участие в служебен кабинет?

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията в оставка: "Не. Това не е тема на дневен ред в момента, която съм мислил."

БНТ: Господин Тагарев, а вие какво мислите за евентуална покана за участие в служебен кабинет?

Тодор Тагарев - министър на отбраната в оставка: "Не, не при този вариант."

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка: "Господин Главчев самия заяви, че кабинетът трябва да е политически неутрален. Аз съм член на изпълнителния съвет на ПП. Това изключва по дефиниция участието ми в този кабинет."

На изпроводяк министрите от редовния кабинет си пожелаха приемственост:

Тодор Тагарев - министър на отбраната в оставка: "Продължаване на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряване на процеса на превъоръжаване на Българската армия."

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта в оставка: "Да продължи тази линия на стабилност за Олимпиадата, защото това е наистина от ключово значение за нашите атлети и разбира се да се направи максимално добро за тяхното участие, тоест те трябва да се чувстват подкрепени. Аз смятам, че нашият екип това е направил и както се казва: новият министър нищо да не прави най ще е добре."

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите в оставка: "Най-важното в екологията е да се оправят отпадъците и реките в страната."

снимки: БТА

Атанас Славов - министър на правосъдието в оставка: "Има много важна работа следващите два месеца. Надявам се новия министър на правосъдието да внесе изготвения законопроект за съдебната власт и да го приеме. Аз съм с политически мандат и поради, което се връщам в парламента. Част съм от ръководството на "Да, България" и "Демократична България".

Със завръщането си в Народното събрание Славов ще замени Радослав Василев. Николай Денков също има депутатско място, което сега заема Бюнямин Хасан. Асен Василев може да се върне като депутат на мястото на Веселин Недев, а Андрей Цеков може да смени Мирослава Петрова в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре от 10.00 часа. Единствената точка в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от ГЕРБ-СДС в петък, който позволява на ръководствата на БНБ, Сметната палата да излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности, след което могат да се върнат да си довършат мандата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е съставът и на момичетата за баскетболния турнир за 14-годишни в Турну Северин
Ясен е съставът и на момичетата за баскетболния турнир за 14-годишни в Турну Северин
Новият Изпълком на БФС се събира в сряда, ще има промени в дисциплинарната комисия
Новият Изпълком на БФС се събира в сряда, ще има промени в дисциплинарната комисия