НОВИНИ

Израелската армия призна грешката си за удара, отнел живота на 7 хуманитарни работници

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:11, 03.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия призна, че е извършила грешка при удара, отнел живота на 7 хуманитарни работници. Те са представители на базираната в Съединените щати "Световна централна кухня".

Една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинската територия, обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в понеделник вечерта. Президентът на Израел Ицхак Херцог се извини за смъртта на хуманитарните работници.

Началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви определи трагичното събитие като огромна грешка. Той заяви, че ще бъде извършено независимо разследване, което се очаква да приключи през следващите дни.

По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, поляк, австралиец и един палестинец.

"Искам да е пределно ясно, че ударът не е извършен с намерението да нарани представители на "Световна централна кухня". Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва", заяви генерал Херци Халеви, началник на израелския Генерален щаб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Соларен парк в Конявската планина разгневи местните хора
Соларен парк в Конявската планина разгневи местните хора
145 години от обявяването на София за столица на България
145 години от обявяването на София за столица на България