НОВИНИ

Радев разговаря с президента на Израел: България подкрепя мирното решение на конфликта в Газа

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 02.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

България подкрепя и е част от международните усилия за прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, възстановяване на диалога и възможно най-скоро намиране на мирно решение на конфликта в Ивицата Газа. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Израел Исаак Херцог, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът между президентите се е състоял по повод отложеното посещение на държавния глава Исаак Херцог в България поради вътрешнополитическата ситуация в страната ни. Във фокуса на разговора са били военните действия в Близкия Изток след терористичната атака на Хамас срещу Израел от 7 октомври миналата година и хуманитарна криза за цивилното население в Ивицата Газа.

Радев е припомнил, че още в самото начало на конфликта страната ни категорично е осъдила терористичната атака на Хамас срещу Израел и е заклеймила взимането на заложници.

По думите му държавата Израел има право на самозащита срещу тероризма, но в същото време Радев е изразил своето дълбоко притеснение от безпрецедентния брой жертви сред цивилното население и критичното хуманитарно положение в Ивицата Газа, като призова Израел да намери начин да гарантира живота на мирното население.

"България споделя призива на Европейския съвет за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ", се казва в съобщението.

Радев е добавил също, че сред задържаните от Хамас заложници има двама души с български произход. В рамките на разговора е обсъдена и ситуацията с екипажа на задържания край бреговете на Йемен кораб "Галакси лийдър", сред който са и двама български граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен, каза Николай Денков във Вилнюс
ЕС трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен, каза Николай Денков във Вилнюс
Стан Вавринка и Давид Гофен преодоляха първия кръг на турнира в Маракеш
Стан Вавринка и Давид Гофен преодоляха първия кръг на турнира в Маракеш