НОВИНИ

Тревожна тенденция: Над 400 хиляди души у нас страдат от астма

Специализиран център предлага биологично лечение в София

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:54, 02.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Над 400 хиляди души у нас страдат от астма. По-голямата част от тях заболяват още в детска възраст. Неглижирането на болестта може да доведе до сериозни рискове за пациента, а неправилното лечение - до утежняване на състоянието. Затова въпросът с диагностиката, профилактиката и проследяването на заболяването е основен. В столичния ДКЦ “Св. Иван Рилски” работи специален център, в който болните могат да открият цялата апаратура и всички необходими специалисти на едно място.

От 20 години Соня Чорбаджийска страда от бронхиална астма. И ако здравия човек не се замисля за дишането, за нея задухът и кашлицата са били ежедневие:

"Всъщност животът на един астматик е точно това - една непрекъсната жажда за въздух."

Лечението ѝ продължило с години. Правила изследвания на едно място, търсила специалисти на друго и накрая попаднала в Центъра на “Св. Иван Рилски”. Казва, че тук хората получават всичко - от диагнозата до дозата, а от скоро е започнала и нова терапия:

"Терапия с биологично лечение, която стопира всичко и наистина има внезапен ефект. Може би на втората, третата седмица получих облекчение."

Биологичната терапия се използва за лечението на тежки астми и е напълно безплатна. Лекарите ползват и специална апаратура за по-точна диагностика.

"Центърът има невероятното възможност да съчетава всички необходими стъпки за изясняването на един пациент.Изследването на дишането се извършва с този апарат, изследването на азотния окис, както и едни прости изследвания дават цени данни дали пациента е подходящ за биологично лечение", обясни проф. Георги Христов, алерголог в ДКЦ "Св.Иван Рилски".

Идеята е се затвори кръга от откриването до лечението на асмата. И да не се стига до усложнения.

"В него работи един мултидисциплинарен екип от специалисти, пулмолози, алерголози, детски пулмолози и алерголози, клинична лабораотория.Това са съвременните тенденции в медицината", каза Сава Зеленски, управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски".

Сега Соня отново диша свободно:

"Смея да твърдя, че се върнах към моя живот."

От 20 години Соня Чорбаджийска страда от бронхиална астма. И ако здравия човек не се замисля за дишането, за нея задухът и кашлицата са били ежедневие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дария Иванова пред БНТ: Смелостта може да реши както третия мач, така и финала (ВИДЕО)
Дария Иванова пред БНТ: Смелостта може да реши както третия мач, така и финала (ВИДЕО)
Спортни новини 02.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 02.04.2024 г., 20:50 ч.