НОВИНИ

Пиян фелдшер се е "грижел" за настанените в дом за умствена изостаналост

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
20:10, 02.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пиян фелдшер и оставени на произвола хора с умствена изостаналост, за които той трябва да се грижи - такава картина разкриват полицаи, дошли на внезапна проверка в дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово. След намесата на медиите районната прокуратура във Велико Търново се самосезира за сериозни нарушения. Тепърва ще изясняват всички открити нарушения в дома.

Проверяващите разказват, че заварили част от домуващите изоставени на двора, а проверка с дрегер установила, че фелдшерът е пиян.

"Горките те не разбират. Много от тях са в беззащитно състояние. Просто гледката беше потресаваща", разказа Николай Рашков – кмет на Община Горна Оряховица.

"Дрегерът на полицията показа 1,7 промила алкохол във фелдшера. Констатирахме нарушения, които сме отразили в протокол, който ще бъде изпратен до отговорните институции – Агенцията за качеството на социалните услуги, както и до директора на дома в село Драганово", обясни Миглена Папазова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Горна Оряховица.

Днес по обяд в дома заварваме домуващите, но заедно с тях са и хора от персонала. Отказват ни коментар, защото ръководството отсъства.

Внезапната проверка е извършена след подаден до Община Горна Оряховица вътрешен сигнал от служители в дома. Лоши слухове за институцията се носят от години.

"През годините сме чули, че има много злоупотреби със средства на потребителите. Също така, по неведоми пътища, в публичното пространство се говори, че има злоупотреби с имоти на потребителите, но това засега не е доказано", обясни Николай Рашков – кмет на Община Горна Оряховица.

Хората от Драганово са изненадани от разкритията и казват, че не са чували никога в дома да е имало проблеми.

"Аз съм работила 22 години там, такива работи не сме чували.

БНТ: Най-фрапантното излезе, че фелдшерът постоянно бил пиян, чували ли сте, познавате ли го като местни хора?

- Познаваме го, обаче не съм чувала, че е пиян", каза Стефанка Бошнакова – бивша служителка на дома и жител на село Драганово.

"Добре се грижат хората, директорката е добра, внимателна е. Нито ги бият, нито ги тормозят“, категорична е Рилка Борисова – жител на село Драганово.

В дома в Драганово живеят 80 болни с различна степен на умствена изостаналост. Очаква се институциите да заявят какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира здравето и достойния им живот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски изравни серията с ЦСКА, трети мач ще определи съперника на Марица Пд на финала
Левски изравни серията с ЦСКА, трети мач ще определи съперника на Марица Пд на финала
Илиян Радулов със загуба на старта на турнира от сериите "Чалънджър" в Барселона
Илиян Радулов със загуба на старта на турнира от сериите "Чалънджър" в Барселона