НОВИНИ

Кметът на Горна Оряховица за нарушенията в дома за възрастни: Недобра работа и злоупотреба със средства

Нарушения в дома за възрастни хора с ментални увреждания в село Драганово

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Внезапна проверка в дом за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово е установила драстични нарушения.

Проверяващите заварили част от домуващите на двора без надзор и в безпомощно състояние. Проверка за алкохол е установила, че фелдшерът на дома е с 1,70 промила алкохол. В нетрезво състояние са били и други лица от персонала.

Проверката в общинското социално заведение е извършена от кмета на Горна Оряховица и полицията по сигнал от новото ръководство на дома за лошо отношение, нарушения и злоупотреба със средства.

В дома в Драганово живеят 80 болни с различна степен на умствена изостаналост. Тепърва ще се разследва има ли злоупотреби и с парите на страдащите.

Това не са първите нарушения в този дом. През 2022 година агенцията за качеството на социалните услуги излиза с доклад и предписания за този дом.

Очаква се институциите да заявят какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира здравето и достойният живот на хората в социалното заведение.

"В този дом всичко е наслагвано с годините. Недобра работа с хората с умствена изостаналост, злоупотреба със средства на потребителите. И в тази връзка ние решихме да направим проверка съвместно с полицията. На място установихме, че грижата за потребителите не беше на нужното ниво. Хората, които трябваше да се грижат за тях, трудно ги открихме. Днес ще се събираме в общината, ще решаваме този казус. Чакаме и директора днес следобед да пристигне, за да можем да видим какви действия по трудовата дисциплина ще предприемем", заяви пред БНТ кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво позволява Конституцията за съвместяване на длъжности?
Какво позволява Конституцията за съвместяване на длъжности?
Питсбърг Пенгуинс остава в битката за плейофите на НХЛ след победа над Ню Йорк Рейнджърс
Питсбърг Пенгуинс остава в битката за плейофите на НХЛ след победа над Ню Йорк Рейнджърс