НОВИНИ

Рекорд в цената на инвестиционното злато

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:34, 02.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Рекорд в цената на инвестиционното злато. Благородният метал достигна исторически връх от над 2260 долара за тройунция. Ако решите да си купите инвестиционно злато, то трябва да приготвите между 150 лева за 1 грам и 13 500 лв. за кюлче от 100 грама чисто злато. Традиционно това е актив, който се използва като убежище за инвеститорите в несигурни времена.

От месец и половина цената на инвестиционното злато започна да се покачва на световните пазари и в първия ден на април надхвърли 2265 долара. Геополитическата несигурност оказва влияние за този ръст, но има и други фактори, обясняват експертите.

Димитър Георгиев, финансист: "Едновременно имаме умерено висока инфлация по света в размер на средно 4% в същото време икономически растеж е забавен и на места е близък до рецесия. Инвеститорите виждат в златото застраховка срещу инфлацията."

Макс Баклаян, създател на компания за търговия с инвестиционно злато: "С понижаването на лихвения процент се понижа фиксираната доходност на облигациите, което ги прави по-малко атрактивни за инвеститорите и от там инвестиционното злато става по-атрактивно."

Допълнително държавите от групата БРИКС и особено китайското правителство активно купуват злато, което оказва влияние върху скока в цената му. Българите обаче също не изостават. Ние сме трети в Европа по притежание на инвестиционно злато след поляци и германци на глава от населението.

- Златото си е злато, каквато и валута да приемем, каквото и да стане инфлацията не го лови.

- Лихвените проценти по сметките са доста ниски, предполагам, че си струва да се инвестира в злато.

Очакванията са цената да продължи да се повиша, затова питаме експерти дали е разумно да се купува в момента.

Макс Баклаян, създател на компания за търговия с инвестиционно злато: "Номиналните долари не са преоценени за инфлацията т.е. когато погледнем предишния връх от $1900 2011 г. ние си казваме, че е с нов връх, но долара е загубил голяма покупателна способност."

Димитър Георгиев, финансист: "В дългосрочен план оставам оптимист, че след 3-5-10 години цената ще бъде по-висока отколкото в момента."

Въпреки тези прогнози обаче, експертите посочват, че подобна инвестиция не е гарантирана и винаги съществува риск от загуби на вложените средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смяна на командира на руските военноморски сили
Смяна на командира на руските военноморски сили
Димитър Главчев се срещна със синдикатите на МВР
Димитър Главчев се срещна със синдикатите на МВР