НОВИНИ

Димитър Главчев се срещна със синдикатите на МВР

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:19, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

4 дни остават до събота, когато очакваме да научим състава на новия служебен кабинет. Какво ново научаваме днес обаче от нагласите на политиците?

В парламента стана ясно, че намерение за нова коалиция има и тя ще зависи от резултатите на партиите. От президентската институция пък напомниха, че след промените в конституцията - те не се месят в избора на новите министри. Но споровете около кандидата за един министерски пост - със сигурност вече го превръщат в "министърът на раздора". И то е на вътрешният министър Калин Стоянов. Днес стана ясно, че номинираният за служебен премиер Димитър Главчев провежда разговорите за кабинет в историческата сграда на Народното събрание. Там следобед той изненадващо се срещна с лидерите на Синдикалната федерация на служителите в МВР. За какво са говорили и обсъждани ли са конкретни имена?

Можем да предположим, че символно под надписа "Съединението прави силата" и в сградата, където са съставени и гласувани близо 100 български правителства през последните 146 години, посоченият за служебен премиер Димитър Главчев подрежда пъзела със служебните министри. Днес известни политици не бяха забелязани да влизат, но минути преди 16.00 часа пристигнаха лидерите на Синдикалната федерация в МВР. Разговорът продължи близо час и след него синдикатите декларираха, че конкретни имена за министри не са обсъждани. Димитър Главчев се е интересувал от тяхното мнение за ситуацията в МВР и предимно слушал какво имат да му кажат.

Въпросът на Димитър Главчев към синдикалните лидери е бил какво е състоянието на вътрешното министерство в момента. Те обяснили, че през последните месеци там има спокойствие, което според тях трябва да продължи.

"Ние искаме устойчивост, ще го кажа много по-просто - искаме човек, с който нещо е започнато да има възможността да го довърши, дотолкова доколкото това, което е започнато, е положително", каза Илия Кузманов, председател на УС на Синдикална федерация към МВР.

"Мога спокойно да кажа, че тази ледена епоха, която беше от последните три-четири години с последните министри, да не изреждам имена, по отношение на социалния диалог не беше от полза за никого. Значи, когато ти не можеш да разговаряш със собствения си състав и служители, не можеш да бъдеш приеман като ръководител, в момента имаме ръководител", допълни Кузманов.

По-рано днес в парламента от ПП-ДБ отново призоваха Димитър Главчев:

"Да не предлага в състава на правителството си сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов", подчерта Атанас Атанасов - ПГ на ПП-ДБ.

"Калин Стоянов е лично назначение на Бойко Рашков като МВР министър до последния му ден като шеф на една от най-важните дирекции - борбата с организираната престъпност", посочи Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

По-късно Кирил Петков написа, че Мария Габриел е предложила Калин Стоянов за министър.

Самият Стоянов пък каза, че все още Главчев не му е звънял, но е готов за поста.

"Ако бъда потърсен от него, аз ще се отзова на поканата и ще изговорим тогава, което имаме да си кажем", каза Калин Стоянов-министър на вътрешните работи в оставка.

Калин Стоянов отново припомни, че единственият човек, който преди 10 месеца го е поканил да бъде част от кабинета Денков като вътрешен министър в ролята си на експерт, е бил Кирил Петков.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд в цената на инвестиционното злато
Рекорд в цената на инвестиционното злато
Принудително влизане в незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански (ОБЗОР)
Принудително влизане в незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански (ОБЗОР)