НОВИНИ

След влизането в Шенген: Какви са рисковете при извеждането на дете без знанието на единия родител?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева , Репортер: Давид Сукнаров
18:00, 02.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Възможен риск пред децата на разделени родители, които пътуват в страни от шенгенското пространство. Обръщаме внимание на темата, защото влизането в Шенген има потенциал да улесни отвеждането на дете с единия родител в друга държава без съгласието на другия.

Единственото, което ще се изисква занапред при пътуване по въздух и вода е само международният паспорт за деца до 14-годишна възраст. Липсата на гранична проверка на вътрешните граници обаче се компенсира от полицейски проверки в зоните на граничните контролно-пропускателните пунктове на страната. Тези проверки ще се правят на случаен принцип и само на рискови профили, като към тях спадат и децата.

Отпадането на граничните проверки за страни от Шенген не означава отпадане на полицейския контрол. Тук е важно да кажем, че обект на проверка ще бъдат само уязвими групи, като към тях спадат и децата. Това обаче не означава, че всяко дете ще подлежи на такава. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, той може да подаде иск в Районния съд по местожителство, а след това да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина.

Тогава отговорност на родителя ще бъде да информира в най-близкото до него управление за случая и така на летището ще бъде направена съответната проверка от полицейските служители. Граничните проверки за напускането от страната на децата по суша остават и там ще се изискват декларациите, както беше до преди 1 април. Това изискване се запазва и при полети към страни извън Шенген.

Константин е от бащите, които се притесняват, че детето им по-лесно може да напусне страната след отпадането на граничния контрол заедно с майката:

"Сега се притеснявам още повече именно, защото контролът, който беше най-сериозната защита и цялото общество знаеше, че го има, вече го няма. Много родители обезпокоени през последните месеци периодично правеха лично запитвания към граничните служители какво ще следва оттук нататък."

При явен риск от незаконно напускане на страната от дете, родителят може да подаде молба в районния съд по местоживеене за налагане на такава забрана. При започване на производството от съда детето не може да напусне страната.

Пламен Борисов, адвокат по семейно право: Семейният кодекс въведе един нов иск "забрана за пътуване на дете без другия родител, където вече трябва да се посочат конкретни причини защо се иска тази забрана.След като го има това съдебно решение е много по-лесно като се сигнализира гранична полиция и тя да реагира. Подава се и снимка. Деца се отвличаха и преди да има Шенген и нищо не пречи на този, който е решил да злоупотреби да продължи да го прави."

снимки: БТА

Децата са рискови пътници и могат да подлежат на допълнителна проверка. Полицейските служители освен документ за самоличност ще имат достъп до допълнителни справки в националните и европейските база данни.

"Проверката се извършва на принцип на рисковия профил, не се проверява всяко дете, което преминава през границата, но родителите трябва да имат ангажимент и да знаят, че при започването на производство или проблем между родителите детето може да бъде обект на такава проверка и пътуването да бъде предотвратено. Тоест детето дори да премине непроверено през българската граница, където и да отиде в рамките на Шенген то може да бъде проверено", каза Катя Попова, началник на сектор в отдел "Гранични проверки" при ГД "Гранична полиция".

В практиката на "Гранична полиция" има случаи, в които след информация за риск от отвличане на децата са сваляни от самолета непосредствено преди да излети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков постави бившия си тим Олимпиакос сред отборите, които ще са в Топ 4 на Евролигата
Везенков постави бившия си тим Олимпиакос сред отборите, които ще са в Топ 4 на Евролигата
Депутатите заговориха за управлението след изборите
Депутатите заговориха за управлението след изборите