НОВИНИ

Принудително влизане в незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански (ОБЗОР)

Това е поредният опит на Столичната община да продължи разрушаването на сградите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:15, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден опит на Столичната община да продължи разрушаването на незаконните постройки на територията на ловно стопанство "Искър", които са собственост на фирмата на Румен Гайтански. След първия опит в петък миналата седмица достъпът до стопанството беше блокиран, а техниката, която работеше там - изнесена и повредена. Това наложи днес принудително влизане в имота.

Истински екшън се разигра днес пред вратите на ловно стопанство "Искър". Вчера екипите на Столичната община не бяха допуснати да продължат работата по премахване на незаконните постройки от петък. Намериха вратите на стопанството заключени с големи катинари, багерите преместени извън оградата и с прерязани кабели, а голям пикап паркиран до вратата, за да не се допуска техника и хора.

Иван Василев, зам. кмет на София: "Опитвам се да се свържа с Иван Дивизиев, директор на ловно стопанство "Искър"... Искаме да осигури достъп до обекта, както беше осигурен достъп в петък."

Директорът на ловното стопанство не отговори. Затова със съдействието на полицията катинарът на портата беше прерязан с флекс, а паркираният пикап преместен. Всъщност седмици преди багерите на Столичната община да влязат в стопанството директорът издаде заповед, че забранява достъпа на техника и хора, за да се намали риска от преждевременно раждане на бременни кошути и пренасяне на зарази.

Главният архитект на София Здравко Здравков днес контрира, че незаконните сгради се строят повече от година и половина и досега това строителство не е пречело нито на дивеча, нито на кошутите:

"Абсолютно никакви документи, никакви строителни книжа нямат за тези сгради. И опитът, който се направи да се докаже, че тези сгради са построени преди 2001 година, за да проучат съответния режим на търпимост бе разгледан в съдебния контрол. Доказахме, че цялото незаконно строителство на сградите е извършено след 2019 година."

Здравков напомни, че срокът, в който собственикът Румен Гайтански е имал възможност доброволно и за своя сметка да премахне обектите, е изтекъл. Разрушаването на незаконните постройки ще струва близо 2 милиона и 400 000 лева и ще продължи между три и шест месеца. От Столичната община обявиха, че след това тази сума ще бъде предявена към фирмата на Румен Гайтански и върната в бюджета на общината.

снимки: БТА

Постройките на фирмата "Биомайнинг" в ловно стопанство "Искър" са първият знаков и значителен незаконен строеж през последните години, който Столичната община премахва. Днес заместник-кметът Василев заяви, че вече се работи и се подготвя премахването и на столичната автокъща "Капитолия".

_________________________________________________________________________________________________

По-късно директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов нареди да бъде отменена заповедта на директора на Държавното ловно стопанство "Искър", с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства и техника, както и извършването на ремонтни дейности на територията на стопанството в периода до 1 май. Ще бъдат определени служители, които да съдействат движението на техниката и лицата, извършващи събарянето на сградите, да се осъществява по начин, гарантиращ здравето и нормалното възпроизводство на съществуващия дивеч.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев се срещна със синдикатите на МВР
Димитър Главчев се срещна със синдикатите на МВР
Везенков постави бившия си тим Олимпиакос сред отборите, които ще са в Топ 4 на Евролигата
Везенков постави бившия си тим Олимпиакос сред отборите, които ще са в Топ 4 на Евролигата