НОВИНИ

Започна събарянето на незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:17, 02.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Тази сутрин Екип на Столичната община провери какво се случва с демонтажа на незаконните постройки и хотел на територията на ловно стопанство Искър. Още вчера стана ясно обаче, че се възпрепятства работата на общината за премахването им.

Това е първият опит за премахване на незаконен строеж от страна на Столична община. В петък се издаде заповед за събарянето на незаконните постройки, включително и ловен хотел.

Изчислено е, че за разрушението им са необходими 2 400 млн. лв. Те ще бъдат взети от общината, но след като всичко приключи ще бъдат предявени към фирмата на Гайтански.

"Абсолютно никакви документи, никакви строителни книжа нямат за тези сгради. И опитът, който се направи да се докаже, че тези сгради са построени преди 2001 година, за да получат съотвения режим на търпимост бе разгледан в съдебния контрол. Съдиите възприеха доказателствата, които нашите експерти представиха. Геодезии заснеха, ортофотоизображения, сателитни изображения, с които доказахме, че цялото незаконно строителство на ловно стопанство е извърено след 2019-та година. Ловното стопанство е захранвано с електрозахранване - виждате в тази луксозна сграда зад нас е предвидено и басейн има отоплителна инсталация, ОВК инсталация", каза главният архитект на София Здравко Здравков.

От Столична община ще сезират прокуратурата за нанесените щети върху багерите, въпреки съпротивата постройките ще бъдат премахнати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 02.04.2024 г., 12:20ч.
Спортни новини 02.04.2024 г., 12:20ч.
Вожняцки с първа победа на клей от 2019-а година насам
Вожняцки с първа победа на клей от 2019-а година насам