НОВИНИ

След смъртоносната стрелба в училище във Финландия: Все още не са ясни мотивите на нападателя

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:29, 02.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Смъртоносна стрелба в училище във Финландия. 12-годишно дете почина и две други момчета на същата възраст са сериозно ранени след като техен връстник стреля по тях. Нападателят е заловен, но все още не са изяснени мотивите му. Финландия традиционно оглавява позитивни класации - за най-добро образование, за най-щастлива държава. Трагедията от днес обаче е сигнал и за проблеми в обществото.

Трагедията се разигра в град Вантаа, северно от Хелзинки. Полицията задържа младия заподозрян в квартал на столицата. У него е намерено огнестрелно оръжие, притежание на негов роднина. Момчето е признало, че е извършило стрелбата.

Томи Салосиря, полиция на Хелзинки: "След първите сигнали полицаите веднага влязоха в района на училището. Успяхме да открием заподозрения в 10 сутринта."

Деца под 15-годишна възраст не носят наказателна отговорност във Финландия, така че заподозреният е предаден на социалните служби.

Това, което е особено шокиращо е възрастта на пострадалите и жертвата, и на заподозрения извършител, заяви финландският премиер Петери Орпо:

"Ясно е, че твърде много млади хора, дори 1 от всеки трима, са имали проблеми с психичното здраве в даден момент от живота си. Трябва да можем да се намесим в тези проблеми по-рано. Но що се отнася до този инцидент, ние ще го прегледаме много обстойно и по-късно ще направим необходимите заключения".

Министърът на образованието Анна-Мая Хенриксон припомни подобни случаи от миналото, в които има загинали деца и възрастни:

"Това със сигурност също е знак, че има проблем в нашето общество. И наистина, когато погледнем назад във времето, имахме стрелбата в училище Йокела през 2007 г., в Каухайоки през 2008 г., намушкването с нож в професионалния колеж в Оулу през 2013 г. и така нататък. За съжаление подобни неща се случват в училище. Но е много добре, че можем да предотвратим много от тях."

Образованието във Финландия се смята за едно от най-добрите. Според международните изследвания, които се провеждат от авторитетната организация PISA веднъж на 3 години, учениците във Финландия показват най-високото ниво на знания в света.

снимки: БТА

В страната, чието население е малко над 5 милиона, има повече от милион и половина лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели. Ловът и стрелбата по мишени там са популярни дейности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пд е първият финалист в женското волейболно първенство
Марица Пд е първият финалист в женското волейболно първенство
Националът Мартин Минчев се разписа на два пъти за победата на своя клубен тим Ризеспор
Националът Мартин Минчев се разписа на два пъти за победата на своя клубен тим Ризеспор