НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат по 75 лв. за най-бедните пенсионери (ОБЗОР)

Според Асен Василев идеята е популизъм и порочна практика

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:48, 02.04.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Политика
Слушай новината

ГЕРБ и ДПС предлагат по 75 лева великденски надбавки за 534 000 пенсионери. Те ще бъдат за тези, които са под линията на бедност от 526 лева. Финансовият министър в оставка Асен Василев обаче обяви, че това е популизъм и порочна практика. Според неговите изчисления раздаването на надбавки поставя под риск трайното повишение на пенсиите от юли, макар че сумата за увеличението е заложено в държавния бюджет.

Надбавката се предвижда само за пенсионерите, чиито пенсии са под 526 лева. ГЕРБ-СДС и ДПС искат, ако предложението им се гласува, тези пари да бъдат изплатени още преди Великден. Това би струвало 40 милиона лева.

"По инициатива на социална и бюджетна комисия на НС ще внесем днес закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, с което ще поискаме да бъдат опуснати еднократни суми в размер на 75 лева", каза Деница Сачева, ГЕРБ-СДС.

"Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, да се призовава за отделна солидарност на гражданите, държавата трябва да възстанови традицията, която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки", допълни Сачева.

"Тези разходи не касаят трансфери от бюджета, ще има вътрешни размествания в бюджета на НОИ. Както в този случай, така и в следващия месец, след внимателен анализ на приходите и разходите, ще търсим други възможности да подкрепим уязвими и социално слаби групи от обществото", заяви Йордан Цонев, ДПС.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев обаче се обяви против внесеното предложение в парламента. По думите му надбавката засяга само 25% от пенсионерите и поиска трайно увеличение.

"Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи - ако един човек има пенсия 527 лева, той няма да получи добавка. Ако пенсията му е 524 лева, с 3 лева по-ниска, той ще получи 75 лева добавка. И тук се пита защо?", подчерта Асен Василев, министър на финансите в оставка.

Василев предупреди и че заради тези надбавки може да няма пари за увеличението на минималната пенсия с 57 лв. от 1 юли - на 580 лева. По думите му няма гаранция, че ще се намерят 40 милиона лева от бюджета на НОИ, при положение, че към края на февруари вътрешните спестявания са едва 6 милиона.

"При условие, че 40 милиона лева излишък сега няма в НОИ, приемането на едно такова решение от НС, което не включва докомпенсиране от държавния бюджет, поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения, които са заложени в бюджета за всички пенсионери. Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да направим това, което е правилно. А правилното е нашите родители да имат достойни старини. Всичко друго е евтин популизъм", категоричен е Василев.

Според БСП това също е популизъм.

"Сега, абсолютно предизборно, на хората се обещават социални придобивки. Искам да се обърна към тях - да не се подлъгват", каза Корнелия Нинова, БСП.

Междувременно от НОИ обявиха и че новите пенсионери през миналата година са над 100 хиляди. Средната възраст на пенсиониране през 2023-а година е била 63 години и 7 месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов със загуба на старта на турнира от сериите "Чалънджър" в Барселона
Илиян Радулов със загуба на старта на турнира от сериите "Чалънджър" в Барселона
Украйна е извършила атаки с дрон в руската Република Татарстан
Украйна е извършила атаки с дрон в руската Република Татарстан