НОВИНИ

Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак

Работи ли националният раков регистър и къде се намира България на онкологичната карта на Европа?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:37, 02.04.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Все повече млади хора се сблъскват с тежката диагноза рак. По данни на раковия профил на България за 2023 година на първо място при жените е ракът на гърдата, а България е сред малкото европейски държави без национална скринингова програма за това заболяване.

В края на миналата година, когато съвсем случайно открива образувание на гърдата си, 33-годишната Жанета Бачева въобще не подозира, че само след няколко месеца ще стане част от статистиката "една от осем" със злокачествен тумор:

"Със сигурност, шокът е голям. Първият ден в главата ти възникват безброй въпроси. Естествено и черната прогноза в много от случаите възниква в съзнанието, но това не е смъртна присъда и ти не си обречен."

Днес, вече здрава, се радва на едногодишното си дете. И е благодарна, че навреме е открила заболяването.

"Ако обаче пациентите се диагностицират в късен стадий, когато заболяването е много напреднало и е авансирало и има включително и далечни метастази, тогава колкото и възможности да имаме за лечение, то те не са достатъчни за да постигнем ефекта, който търсим", каза д-р Ваня Митова, началник на отделението по "Хирургия на гърда" в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

В борбата с негативната тенденция за онкоболните помощници трябва да бъдат превенцията и скрининговите програми. Ако въобще ги има.

"Дадена жена след определена възраст трябва задължително да преминава на скринингов преглед, който в цял свят е т. нар. мамография. Това дава възможност да се откриват тумори в много ранен стадий. В България няма действаща ефективна скринингова програма", каза д-р Ваня Митова.

А заради това, че работата на националния раков регистър беше прекъсната, специалистите ни не разполагат с пълна информация за онкологичните заболявания у нас. Съответно не могат да си извадят изводи за честотата им.

"Към днешна дата, национален раков регистър вече няма. Ние няма откъде да почерпим тези данни, съответно няма ни на европейската карта", каза още д-р Ваня Митова.

От здравното министерство заявиха за По света и у нас, че регистърът не е закрит, а е трансформиран. Той вече ще се поддържа от центъра по обществено здраве и анализи. Посочват още, че данните от националния раков регистър са прехвърлени към пациентските досиета на всички онкоболни, като информацията за раковите заболявания вече се проследява директно в здравната информационна система.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив изрази разочарованието си от липсата на комуникация с община Пловдив и ЦСКА
Ботев Пловдив изрази разочарованието си от липсата на комуникация с община Пловдив и ЦСКА
Какво се промени в българската армия след влизането ни в НАТО?
Какво се промени в българската армия след влизането ни в НАТО?