НОВИНИ

Израел след смъртта на хуманитарни работници в Газа: Ударът не е умишлен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:12, 02.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Израелски удар уби седем чуждестранни хуманитарни работници в Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху реагира, като заяви, че ударът не е умишлен и обеща разследване. Президенът на Израел Исаак Херцог поднесе извинения и съболезнования на семействата на загиналите.

При ракетна атака срещу автомобил на благотворителната организация "World Central Kitchen" загинаха трима граждани на Великобритания, по един от Полша и Австралия, палестинец и един човек с канадско-американско гражданство.

От началото на войната в Газа до 20 март са загинали 196 хуманитрани работници. Данните са на американската организация "База данни за сигурност на хуманитарните работници".

Дамиан Собол от Полша и Зоми Франком от Австралия са сред жертвите на израелския ракетен удар в централната част на Газа. Загиналите са служители на благотворителната организация "World Central Kitchen". Те трябвало да доставят пристигналата по море хуманитарна помощ, когато автомобилът им е поразен от ракета. След инцидента от "World Central Kitchen" обявиха, че прекратяват дейността си в Газа. Въпреки че хуманитарният коридор от Кипър до палестинската територия ще продължи да функционира.

"Известно ни е, че членове на нашата организация са били убити при израелски удар, докато са изпълнявали хуманитарната си задача по осигуряването на храна в Ивицата Газа. Това е трагедия. Хуманитарни служители и цивилни никога не бива да са мишена. Никога."

Израелският удар, при който загинаха седем чуждестранни хуманитарни работници в Газа не е бил умишлен. Това заяви премиерът на Израел - Бенямин Нетаняху.

"За съжаление, през последните дни имаше трагичен случай - при непреднамерена атака на наши военни, са загинали невинни хора в ивицата Газа. Това се случва по време на война. Разследваме инцидента, в контакт сме с правителствата на държави, от които са жертвите. Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че това няма да се повтори", подчерта Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

"Трагичната смърт" на представителите на "World Central Kitchen" ще бъде разследвана от независим експертен орган, с цел да се предотвратят подобни инциденти, заяви представител на израелската армия. Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел осъди израелското нападение, при което загинаха хуманитарни работници, и поиска разследване.

"Военните действия трябва да спрат. Това, което се случи, е само последната част от една трагедия, което с течение на времето ще се за задълбочава. Ситуацията е изключително отчайваща", коментира Роберта Мецола, председател на ЕП.

С остра позиция срещу удара и искане за незабавно спиране на огъня излезе и СЗО. А макар и временно, спирането на дейността на "World Central Kitchen" ще усложни допълнително и без това тежката ситуация с доставката на хуманитарна помощ в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ: Не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница"
МРРБ: Не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница"
В "Референдум": Кои са големите страхове на българите, свързани с въвеждането на еврото
В "Референдум": Кои са големите страхове на българите, свързани с въвеждането на еврото