НОВИНИ

Разбиха международен канал за трафик на лекарства-прекурсори за наркотици

рекордно количество лекарства прекурсори наркотици задържани митниците година
Снимка: Агенция "Митници"
bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 15.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители.

Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и са доставяни през Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия, съобщават от Агенция "Митници".

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки - на митнически пункт "Капитан Андреево" и в склад в София. В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини.

Рекордно количество лекарства-прекурсори за наркотици са задържани от митниците тази година

За двата установени случая има образувани досъдебни производства, съответно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз по чл.242а от НК (отклонение от транзит) и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК (за контрабанда на стоки в големи размери) и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Снимката е илюстративна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на ВМРО подава оставка
Ръководството на ВМРО подава оставка
Нарушения в ДКЦ "Александровска"
Нарушения в ДКЦ "Александровска"