НОВИНИ

Разделение в БСП: Националният съвет заседава без Корнелия Нинова

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:36, 12.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
разделение бсп националният съвет заседава без корнелия нинова
Снимка: БГНЕС

Представители на вътрешната опозицията в БСП провеждат Национален съвет, на който лидерът на БСП не присъства. Те се събраха малко след като Корнелия Нинова направи изявление сутринта. На пресконференция преди минути тя обяви заседанието за нелегитимно и го нарече опит за провокация, който цели да разколебае редиците в партията.

През седмицата опозиционерите на Нинова събраха 72 подписа с настояване да се проведе заседание на Националния съвет на БСП. Днес, въпреки отказа на Нинова да свика съвета, те се събраха с мотива, че заседанието е свикано по уставен ред.

Пред медиите малко по-късно членовете на НС на БСП Антон Кутев, Валери Жаблянов и Весела Лечева казаха, че в момента в залата има 81 членове на съвета и те обсъждат жизнено важни въпроси от дневния ред на обществото, в това число участието на БСП в протестите. Жаблянов заяви, че от партията изглеждат като пришити на протестите, а на тях виждат хора, протестирали и срещу БСП преди години.

На пресконференция малко по-късно Корнелия Нинова заяви, че не е събран необходимият кворум от 93 души и заседанието е нелигитимно.

Тя каза, че това не е пленум, а сбирка по интереси.

Обясни, че легитимните решения за искане на вот на недоверие и участие на БСП в протестите са взети на предишния национален съвет на партията на 13 юни.

На него по думите ѝ същите тези, които днес заседават, са били против искането на вот на недоверие към кабинета и са настоявали за кръгла маса с ГЕРБ.

Нинова отново настоя всички, които са против мафиотско-олигархичния по думите ѝ модел на управление на страната, да подкрепят вота в деня на дебатите по него с протести пред сградата на парламента.

Корнелия Нинова бе категорична, че не очаква подкрепа от ДПС за вота.

Утре ще има заседание на ИБ на БСП в 10:30 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама се изкъпаха в езерото Бъбрека в Рила
Двама се изкъпаха в езерото Бъбрека в Рила
Папата е огорчен от превръщането на "Света София" в джамия
Папата е огорчен от превръщането на "Света София" в джамия