НОВИНИ

Разкриха организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и измами в Пловдив

10 души са задържани

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 24.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и измами беше разкрита в Пловдив.

Тя се е занимавала с онлайн продажби на китайски строителни инструменти. Измамниците са представяли стоката за германска, като са подменяли етикетите с тези на скъпа и известна марка.

По този начин са трупали обороти за милиони левове. Десет души са задържани.

При специализираната операция са претърсени над 30 адреса. На пристанище Варна са задържани няколко контейнера със стока. Обиските продължават.

"В резултат на извършената акция са задържани множество лица и са иззети голям обем веществени доказателства и е прекратена дейността на групата, която е нанасяла значителни вреди и на държавната хазна, а така също и на отделни лица", заяви Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Петчленно семейство от Пловдив е в основата на измамната схема. В едно от многото претърсени помещения е открит триетажен склад, пълен с инструменти буквално от пода до тавана, описаха разследващите.

"Оборотите, които лицата са реализирали, са в изключително големи размери. За 2022 година те са в рамките на 2,5 милиона, а за изминалата 2023 година имаме данни, че оборотите възлизат на 3 милиона лева. За тези обороти лицата не са плащали абсолютно никакви данъци. А получените печалби са изпирали чрез закупуването на имоти и скъпи автомобили", допълни старши комисар Георги Чергов, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

"14 автомобила, голямата част от които са от клас, който може да бъде определен като луксозен. Тези автомобили и имоти са били закупувани от нашите вече обвиняеми с доходи от порядъка от 0 до 390 - 400 лева на месец – това, което са оповестили като свои доходи", каза още Галя Андреева-Минчева, наблюдаващ прокурор.

Всички 10 задържани вече са с повдигнати обвинения. Предстои съдът да реши колко от тях ще останат за постоянно в ареста.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец уреди контрола с петия в Чехия
Лудогорец уреди контрола с петия в Чехия
Теодор Кабакчиев: Животът ми е динамичен, лятото се връщам в България
Теодор Кабакчиев: Животът ми е динамичен, лятото се връщам в България