НОВИНИ

Разкриха престъпна група за износ на стоки за "Вагнер" и други групировки, воюващи в Украйна (СНИМКИ)

От Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и МВР дадоха съвместен брифинг по случая

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 10.10.2023
6054
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Разкрита е престъпна група за износ на стоки с възможна двойна употреба, изнасяни за военните действия на територията на Украйна. Това обявиха днес на съвместна пресконференция в Пловдив заместник-главният прокурор Мария Павлова, Живко Коцев, главен секретар на МВР, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

"Тези изделия не са предназначени за редовната руска армия. Тези изделия са предназначени за специалните части, които воюват на територията на Украйна. Като възможни крайни потребители на изделията в Руската федерация са елитните войски "26-и отряд със специални предназначения", по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота, Частна военна компания "Вагнер", отряд "Ахмат" и други", обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Разкрита и неутрализирана е организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел - получаване на парична облага. Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна. Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в град Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен имот. Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София за Руската Федерация", обясни заместник главния прокурор Мария Павлова.

Тя съобщи, че с задържани всички 12 членове на престъпната групировка.

"На пет лица, всички граждани на чужди държави, са повдигнати обвинения", допълни тя.

"Търгували са с тези стоки и технологии, изнасяли са ги за военните действия в Украйна. Задържаните лица са 12 на брой, 5 от тях са чужди граждани. Трима от тях са от Руската федерация , един албански гражданин и един беларуски гражданин", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Той съобщи, че при разследващите действия в София, Варна, Пловдив и Велико Търново са иззети множество доказателства , които са относими към престъпната дейност на лицата.

Пламен Тончев посочи, че в ДАНС е получена оперативна информация за незаконен трансфер на стоки с възможна двойна употреба. Става дума за международна мрежа, изградена от чуждестранни граждани с цел осъществяване на нелегални доставки на стоки с двойна употреба - с гражданско и военно приложение от европейски държави към Руската федерация. Изнесените стоки са се ползвали за военните действия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международни експерти пред БНТ: Войната между Израел и Газа ще бъде продължителна и мъчителна
Международни експерти пред БНТ: Войната между Израел и Газа ще бъде продължителна и мъчителна
Цветан Соколов: Това беше последният ми турнир за националния отбор
Цветан Соколов: Това беше последният ми турнир за националния отбор