НОВИНИ

Разкриха схема за преправяне на документи за ТЕЛК в Шумен

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:48, 02.10.2023
Чете се за: 01:57 мин.
Общество
предлагат разкриване телк ове всички държавни общински болници
Слушай новината

Служители от Националния осигурителен институт - Шумен разкриха схема за източване на средства от фондовете на държавното обществено осигуряване.

Те се усъмнили в достоверността на няколко ТЕЛК решения. Всички били с диагноза диабет и 71% трайно намалена работоспособност. В медицинските досиета към съмнителните ТЕЛК решения нямало никакви данни от лечение с инсулин и предхождащо наблюдение на заболяването. Всички направления за явяване на ТЕЛК са издадени от един общопрактикуващ лекар.

От НОИ Шумен изпратили сигнал до районната прокуратура с искане за проверка на 21 издадени ТЕЛК решения. В хода на разследването се разбрало, че въпросният лекар преправял реално издадени от други медици амбулаторни листове.

За целта изрязвал данните на пациентите от амбулаторни листове, които самият той е издал, и ги залепвал върху документи на пациенти, реално прегледани от специалисти. Подправените документи били копирани и заверени с подпис и печат на лекаря измамник.

Той подавал лично преправените документи в регионалната картотека на медицинската експертиза. Разследването започнало през 2021 година. Лекарят направил пълни самопризнания и сключил споразумение с прокуратурата. Осъден е на 9 месеца пробация.

От подадените 21 сигнала реално са отпуснати 8 пенсии за инвалидност. След разкриването на схемата всички неоснователно получени суми са върнати, става ясно от третия брой на информационния бюлетин на НОИ за тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици
Премиерът отново кани на среща протестиращите миньори и енергетици
Експертните групи на министерствата на външните работи на България и РСМ проведоха заседание
Експертните групи на министерствата на външните работи на България и РСМ проведоха заседание