НОВИНИ

Разкриха загадката на монолита в Юта

разкриха загадката монолита юта
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 07.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Култура

Американската арт-трупа „The Most Famous Artist“ си призна в профила си в Инстаграм, че именно тя е поставила загадъчния монолит в пустинята в щата Юта.

„Ако под „вие“ разбирате нас, то да“, отговарят от групата в коментар под един от постовете дали те са авторите на обелиска.

„The Most Famous Artist“ публикуват и снимки, на които се виждат мъже, които работят върху създаването на „извънземния" обект.

„Нима искате да кажете, че това не са били извънземни“, пише в поста си арт-групата.

На сайта си художниците подчертават, че могат да продадат появилия си в Юта обелиск срещу 45 000 долара. Доставката може да се осъществи за срок между 4 и 6 седмици.

Откриха тайнствен обелиск в американската пустиня (Снимки)

Монолитът в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи на биолозите от дивата природа да преброяват овцете от въздуха. Лъскавият триъгълен стълб, който излизаше на около 3,5 м от червените скали в южната част на Юта и очевидно изработен от неръждаема стомана, бързо привлече стотици любопитни зрители, а славата му се разпространи по целия свят.

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“. Други приеха появата му като знакова през годината, в която светът беше обхванат от пандемията COVID-19.

Някои наблюдатели забелязаха прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г.

Мистериите около монолита в Юта се заплитат (Видео)

В края на ноември монолитът изчезна точно толкова мистериозно, както се появи. Дни по-късно екскурзоводът Силван Кристенсен си призна, че той и негови приятели имат пръст в премахването на монолита.

Причината? Пустинята не е готова за нахлуването на туристи, които искат да видят необичайната структура със собствените си очи. „Хората пристигаха с коли, автобуси, микробуси, хеликоптери, самолети, влакове, мотоциклети и електронни велосипеди“, казва той. И дори няма паркинг. И няма тоалетни. " Според Кристенсен любопитните са замърсили и отъпкали земята наоколо. За да защити пустинята от по-нататъшни щети, той и приятелите му решили да премахнат обелиска.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивско училище повишава дигиталните умения по проект "Образование за утрешния ден"
Пловдивско училище повишава дигиталните умения по проект "Образование за утрешния ден"
До 20 декември се приемат номинации за наградите на TimeHeroes
До 20 декември се приемат номинации за наградите на TimeHeroes