НОВИНИ

Разнопосочни реакции след забраната за износ на лекарства за диабетици

разнопосочни реакции забраната износ лекарства диабетици
bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 04.11.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Разнопосочни реакции след решението на здравния министър да бъде забранен износа на лекарства за диабетици. Мярката е въведена до края на годината с цел осигуряване необходимите количества лекарства, които в момента липсват в аптеките. Какви реакции предизвика решението на новата забрана вижте.

73-годишната съпруга на Георги от Бургас е с диагноза диабет тип А от над 20 години. Слага си инсулин два пъти дневно - сутрин и вечер. Мъжът разказва, че жена му е трудноподвижна и затова той търси лекарството. Никъде обаче не го намира.

"8 аптеки съм обиколил и не можем и да вървим. В аптеката ми казват "няма, ще търсите". Е, къде да търся ги питам и никой нищо не ми казва. Всеки свива рамене. За мен това е ненормална държава", каза Георги Бърдатов.

"Тук стават ежедневни скандали, които са изключителни неприятни - обиждат ни. Искам да ги разбера, защото от това зависи техният живот", заяви Даниела Манцарова, фармацевт.

Министерството на здравеопазването забрани износа на лекарства за диабет до края на годината след писмо на председателя на парламентарната здравна комисия, обясни днес в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" зам.-министърът на здравеопазването. Според проф. Илко Гетов тази забрана е на ръба на закона, тъй като паралелния износ е регулиран от европейското право, а нашето законодателство не дава основание за подобна рестрикция.

"Лекарства в аптеките ще има. Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", каза Илко Гетов, зам. министър на здравеопазването.

Липсата на лекарства за диабет може да доведе до фатален край. Именно затова някои от фармацевтите настояват забраната за износ на инсулин да бъде постоянна.

От фармацевтичния бранш предлагат още в края на годината да се заявят предварително необходимото количества инсулин, за да няма недостиг.

"Ние постоянно сме с най-различни системи - вкарваме данни, вкарваме лекари, вкарваме пациенти, вкарваме ЕГН-та. Е, тази база от данни все някъде отива и трябва да служи за нещо. Ето затова може да послужи. Да се събере, да се види какво е необходимото количество за нашата държава. Количествата са заявяват сега за следващата година. И просто да бъдат заявени", обясни Даниела Манцарова, фармацевт.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изказват опасенията си, че решението за забрана за износ на инсулин е взето непрозрачно и не се основава на конкретен анализ. От асоциацията настояват да получат достъп до пълната информация и всички налични документи и анализи, въз основа на които е взето решението.

Автор: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова отбеляза осем точки за трета поредна шампионатна победа на Сепси
Борислава Христова отбеляза осем точки за трета поредна шампионатна победа на Сепси
Българските шахматисти направиха ремита във FIDE Grand Swiss
Българските шахматисти направиха ремита във FIDE Grand Swiss