НОВИНИ

Разраства се незаконно сметище във Врачанско

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 18.06.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Враца алармират за огромно нерегламентирано сметище край врачанското село Костелево. Сезирана е екоинспекцията във Враца от няколко месеца.

Има поставени срокове за почистване, но нито са предприети действия за разчистване, нито пък има санкции на собствениците на имотите. Нещо повече сметището дори се разраства.

Още в началото на месец февруари тази година е сезирана врачанската екоинспекция за огромния екологичен проблем в землището на врачанското село Костелево.

Досега не сме сблъсквали с толкова голямо нерегламентирано сметище. Трябва да обиколим цялата територия и да вземем координати, за да се определят имотите, върху които са изхвърлени отпадъците. Частна общинска или някаква друга, за да можем да даваме предписание да се предприемат действия по почистване", каза младши експерт в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Месец по-късно се оказва, че собствениците на замърсените имоти са на няколко частни лица, но по-голямата площ е на община Враца.

"Впоследствие съставихме констативен протокол със зам.-кмета ресорния в община Враца и е дадено предписание за почистване на всеки един от имотите със срок до 5 март 2021 г.", каза мл. експерт в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Действия по почистване на сметището след крайния срок, не бяха предприети. Следващата стъпка на Екоинспекцията бе да състави административен акт на частните лица и на Община Враца, като заплатят парична глоба. Такъв акт обаче не беше съставен, Инспекцията получава писмо от общинската управа.

"В което ни е обяснено подробно мерките и действията предприети от тяхна страна. Всеки един вид отпадък ще бъдат третирани своеобразно, ще се извърши сортиране на място и предаване на всеки отпадък на конкретна организация, която ще ги оползотвори", каза мл. експерт в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Въпреки че писмото от Общината е изпратено след определения срок за почистване на сметището, не става ясно в какъв срок ще бъдат премахнати отпадъците. Изискването към община Враца било да уведомява екоинспекцията за всеки един от етапите по почистването. Два месеца по-късно става ясно, че има срок за почистването.

"Сроковете ние сме си ги определили, те са между 60 и 90 дни, т.к. основно там се почиства на ръка, отпадъците се разделят в контейнери се събират и се извозват. Тези които могат да се оползотворят се карат на съответните места, а останалите се извозват на депото пак в Костелево, което се депонира", каза заместник-кметът на Враца Цветан Стойчков.

До момента вече са изтекли над 90 дни. Или с други думи от сигнала за съществуващото огромно сметище край с. Костелево са изминали 4 месеца без да видими резултати. От голямата растителност в землището ясно се вижда, че почистване изобщо не е предприемано, нещо повече боклуците дори се увеличават.

Кога ще бъде почистено сметището и ще бъдат ли налагани санкции, заради бездействие и неспазване на срокове, очакваме отговор от РИОСВ-Враца.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти започват работа по създаването на Национален антираков план
Експерти започват работа по създаването на Национален антираков план
Хърватия и Чехия завързаха интригата в Група "D" след равенство помежду си
Хърватия и Чехия завързаха интригата в Група "D" след равенство помежду си