Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разширяването на гробищния парк на Якоруда отива в прокуратурата

от БНТ
13:54, 27.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
разширяването гробищния парк якоруда отива прокуратурата
Снимка: Архив
Слушай новината

От ГД "Национална полиция" е предприета проверка по сигнал за извършени закононарушения при строителството и разширяването на гробищния парк на община Якоруда върху съществуващото бивше корито на река Места. По случая са изискани становища от РИОСВ – Благоевград, РЗИ - Благоевград, Басейнова дирекция, „Западнобеломорски район", взети са и обяснения от представители на местната администрация.

На 20 април 2022 г. съвместно с органите на РДНСК – Благоевград, в присъствието на представители на районната администрация, е извършена проверка на място. Установено е че в разширението на съществуващия гробищен парк е извършено гробополагане, за което е съставен констативен протокол.

След инспекцията, в приложено становище от ДНСК, е посочено, че към настоящия момент в регистъра на РДНСК не е налично разрешение за ползване на съществуващия гробищен парк в Якоруда. Установено е също, че е нарушен Констативен протокол от 17 февруари на служител от РИОСВ - Благоевград да не се извършват нови загробвания в свободните терени до приключване на процедурата по изменение на общия устройствен план на община Якоруда.

Това дава основание на разследващите за обосновано предположение, че длъжностно лице от общинската администрация на община Якоруда е осъществило състав на престъпление по смисъла на чл. 282 от НК, като не изпълнило служебните си задължения и е нарушило предписание на държавен орган.

Предстои материалите и преписката да бъдат изпратени на Окръжна прокуратура - Благоевград с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление по смисъла на чл. 282 от НК, извършено от длъжностно лице от общинската администрация на община Якоруда.

По случая за предприемане на последващи действия по компетентност са уведомени РИОСВ - Благоевград и РЗИ - Благоевград.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ужасяващи подробности по случая с обвинената в насилие приемна майка
Ужасяващи подробности по случая с обвинената в насилие приемна майка
Културният министър: Категорично подкрепяме Младежкия театър
Културният министър: Категорично подкрепяме Младежкия театър