НОВИНИ

Разследване: Журналисти и политици са следени през телефоните си

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:17, 19.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Адвокати, активисти за граждански права, журналисти и политици са били следени през телефоните си с помощта на шпионски софтуер. Изследван e списък с над 50 000 телефонни номера, като съставянето му датира през 2016 година. Израелската компания, която е разработила програмата, твърди, че не правила нищо нередно.

Разкритията са от мащабно разследване на неправителствената организация "Форбидън Сторис", базирана във Франция, и са публикувани в 17 медии в различни държави. За прослушването е използвана и разработка на израелската компания "ЕнЕсОУ Груп". Правото да използват софтуера имат само правителства и държавни агенции. Като за това те получават специално разрешение от израелското правителство.

От компанията отричат да са вършили нещо нередно. Поясняват, че програмата е насочена срещу криминално проявени лица и терористи, и се предоставя на силовите ведомства в държави, в които традиционно се спазват човешките права. В публикациите се говори за около 50 000 телефонни номера. 80 журналисти са проучвали списъка, в който се оказва, че има телефони, регистрирани в поне 50 държави - сред тях има най-много журналисти и политици, включително държавни лидери.

Програмата, наречена "Пегас", прониква както в айфон, така и в смартфони с Андроид, и дава възможност на оператора да "извлича" съобщения, снимки, имейли, да записва телефонни разговори и да подслушва. След преглед на част от телефоните в списъка се оказва, че в повечето от тях има следи от нерегламентирана намеса.

Според "БиБиСи" похватът не е новост, но тук поразяват мащабите - в информационния масив фигурират данните на повече от 200 репортери от 21 държави. Очаква се в следващите дни да станат известни повече подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затягат мерките срещу вандали в градския парк на Петрич
Затягат мерките срещу вандали в градския парк на Петрич
Почина датският карикатурист Курт Вестергаард
Почина датският карикатурист Курт Вестергаард