НОВИНИ

Великобритания чества "Деня на свободата" от ковид ограничения

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:40, 19.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Във Великобритания падат почти всички ограничителни мерки - въпреки големия брой нови случаи. Специалистите са скептични към подобно отваряне, но надеждата е,че малко над 68% от населението вече е ваксинирано.

Денят на свободата - така британски медии определиха 19 юли - днес падат голяма част от Ковид ограниченията във Великобритания. И най-нетърпеливите се възползваха - в полунощ пред нощните заведения в Лондон се извиха дълги опашки.

"Искам да танцувам, да слушам музика на живо, да усетя емоцията да съм на купон, сред хора. Истински съм развълнувана", сподели Джорджа Пайк.

Според пътната карта за излизане от пандемията - всички заведения работят, включително и на закрито. Няма ограничения за събиране на хора, ще се провеждат културни и спортни мероприятия. Носенето на маски в обществения транспорт ще бъде "препоръчително“. Има притеснения, но желанието да си навън е по-голямо, казват хората, които повече от година и половина живеят с ограничения.

"Хубаво е да сме навън, но мисля, че това ще има гибелни последствия - много хора, всички се смесват, не знаят какво правят. И аз се чувствам като всеки ваксиниран - мислиш си, че си непобедим!", коментира Гари Картмил.

Над 48 000 новозаразени с COVID-19 само за ден във Великобритания

За бизнеса отварянето е жизненоважно. На първо място по икономически причини, но и заради самите хора, казват организаторите на концерта.

"Желанието е там - определено. Мисля, че това жестоко им е липсвало, то е нещо, което не може да се замени - по никакъв начин, с нищо!", заяви Макс Уилър-Боудън.

Премиерът Борис Джонсън, който е под карантина заради контакт с положителния на COVID-19 здравен министър Саджид Джавид, прикани всички да бъдат изключително внимателни и да спазват правилата, за да пазят собственото си и здравето на околните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар наложи евакуация в пограничните райони между Калифорния и Невада
Пожар наложи евакуация в пограничните райони между Калифорния и Невада
Горски пожари в Сибир
Горски пожари в Сибир