Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тържествена заря-проверка в Карлово по повод 184 години от рождението на Васил Левски

от БНТ
21:00, 18.07.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Кулминацията на честванията по повод 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски се проведе тази вечер в родния му град Карлово.

На централния площад в града се събраха жители, официални лица и гости, за да наблюдават тържествения митинг. Участие в него взеха войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Представителният ансамбъл на въоръжените сили, а БНТ 1 излъчи на живо церемонията.

Тържествата преминаха под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който посрещна представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Приветствие към всички жители и гости на Карлово произнесе кметът на града Емил Кабаиванов.

След него държавният глава Румен Радев произнесе тържествено слово.

На днешната дата в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев - безправен българин, поданик на османската империя, който ще проправи пътя към свободата на всички нас. Днес името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Васил Левски е месията на националната ни революция, той е неин вдъхновител и мъченик, заяви Радев.

Важни са духът и кредото на Апостола - но те не живеят в паметниците, тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат. Дълги години времето нас обръщаше - търпяхме, понасяхме, емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново. Дълги години отбелязвахме Апостола като недостижим еталон. Сега съзряваме - прозряхме примирението си и вече много българи съзнаха, че дела трябват, а не думи. Настана моментът ние да обърнем времето - да участваме в общото дело да си върнем държавата и да отстояваме свободата, без която няма достойнство, заяви още президентът.

Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски, каза Радев в заключение.

Честването завърши с тържествена заря за годишнината от рождението на Апостола.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
С новата седмица започва постепенно понижаване на температурите
С новата седмица започва постепенно понижаване на температурите
Оправдаха ли се очакванията след първия изцяло машинен вот
Оправдаха ли се очакванията след първия изцяло машинен вот