НОВИНИ

Отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 18.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме 184 години от рождението на Васил Левски. В много градове в страната датата 18 юли ще бъде тържествено отбелязана, но кулминацията е в родния град на Апостола - Карлово. Там днес е и празник на града.

Празничният цикъл започна преди 2 дни с откриване на историческа изложба "Последователи на Апостола" с представяне на филма на Велислава Дърева и Павел Павлов "Когато Дякона срещна Апостола".

В 9.00 часа започна тържествената Света литургия. След това бяха поднесени цветя и венци на гроба на Гина Кунчева, а на площада в Карлово бяха издигнати тържествено знамената на България и на град Карлово.

Към обяд бяха посрещнати на 300 участници от 27-ия туристическия поход "По стъпките на Апостола".

Кметът Емил Кабаиванов поздрави множеството хора, които дойдоха да почетат Апостола в родния му град. Сред тях са представители от комитет "Васил Левски" и от село в община Съединение.

"Ние сме 56 човека родолюбци които тачим. Ние събрахме пари и ушихме знамето на Левски", отбеляза Елена Пелишка - председател на Комитет "Васил Левски"- село Голям Чердак.

"За мен Васил Левски е герой той е направил много неща за България", сподели Димитър Бороделски, Комитет "Васил Левски"- село Голям Чердак.

"Всеки път се убеждаваме, че Левски е много напред във времето и ние не можем да го настигнем. Защото неговите принципи ние не ги спазваме. Ние само ги цитираме, слагаме си ги по плакатите, по тениските, но това не означава, че ги спазваме. Навсякъде пише: "Народе, народе ????". И всеки си мисли, че това се отнася за някой друг", изтъкна Велислава Дърева, автор на филм за Васил Левски.

Апогейната точка е в 21.00 часа тази вечер, когато е тържественият митинг- заря в Карлово, който БНТ ще излъчи директно. Президентът Румен Радев ще посрещне представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе тържествено слово.

Текст: Владислав Севов

Снимки: Община Карлово

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: ДПС играха за "Има такъв народ"
Бойко Борисов: ДПС играха за "Има такъв народ"
Румен Радев: Политиците трябва да си спомнят за Апостола на свободата
Румен Радев: Политиците трябва да си спомнят за Апостола на свободата