НОВИНИ

Румен Гечев: От БСП ще зависи дали ще се формира кабинет, или ще отидем на нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 18.07.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

БСП има основание и морални причини да иска да участва пряко или косвено в управлението на България. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от БСП Румен Гечев.

"БСП беше единствената опозиция в парламента. Това, което излиза от служебното правителство в момента, потвърждава нашите тези, нашето поведение, всичко това сме го изнесли пред българския народ последните 4 години и няма как да приемем обвинението, че сме партия на статуквото", заяви той.

"След резултатите на изборите без БСП със сигурност не може да има правителство, защото има елементарна аритметика. Освен нея има и цели, които си е поставила БСП. Ние поставяме най-страшния проблем на България – демографския и има ли друга алтернатива на това, което предлага БСП за специално внимание, за ресурс на осигуряване, икономически условия за младите български семейства, работещи с деца. Не е ли проблемът в България мизерната и крайно несправедлива система на пенсиите, за което БСП предлага решение? Какъв е проблемът в решението – през последните дни преди изборите не чухме сериозна атака срещу основните ни цели и към механизмите, които сме предложили за тяхното решение. Защо? Защото нашите решения са взети от европейските практики и в нашата програма наистина се предлага решение на тези вече станали изключително тежки и опасни за България проблеми", заяви проф. Румен Гечев.

На въпроса дали БСП ще подкрепи правителство на малцинството на "Има такъв народ", проф. Гечев отговори:

"БСП можеше и е готова да участва в разговори за правителство, който и да го предлага, тъй като ние сме сериозна партия и затова сме на терена повече от 130 години вече. Задължение е на всяка партия в парламента да води преговори с другите колеги там, защото освен опоненти, ние сме и колеги и носим отговорност", коментира социалистът като допълни, че едно е да се разговаря и да се представят цели, а друго е да се подкрепят: "Какво да подкрепяме? Че ни се предлага премиер и правителство без никакви разговори? Че няма разговори какво ще прави това правителство, тъй като такава програма не беше представена", каза още Гечев като уточни, че ако втори път бъде представено същото нещо, БСП отново няма да го подкрепи, тъй като са последователни.

По повод евентуалното връчване на трети мандат проф. Гечев коментира, че е много логично той да отиде при БСП по следните причини: "Президентът Радев беше показан на публиката, подкрепен и избран благодарение на БСП. Юридически има как, но не е логично да прескочи третия и да даде мандата на четвъртия".

Българското общество е уморено и има нужда от правителство, но все пак то не трябва да бъде на всяка цена, каза още Гечев.

"Ние ще разговаряме с всички парламентарно представени партии, ще информираме какви са нашите намерения. Ще водим разговори за съставяне на коалиционно или програмно правителство с тези партии, които наистина са свързани с промяната на модела на България, а не само на лицата".

Румен Гечев заяви, че чисто партийно БСП застава зад искането на Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Гешев, тъй като левицата многократно е критикувала главния прокурор и е искала такава промяна:

"Нашата позиция е съвсем ясна и тя изразява мнението на по-голямата част от българския народ. Прокуратурата не си мръдна пръста, България е разграбена, крадено е без чувство за виновност. Къде е прокуратурата и съдебната система, къде са специализираните държавни органи и Системата за държавна и финансова инспекция?“, попита социалистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се оттегли от учстие в баскетболната Адриатическа лига за жени
Берое се оттегли от учстие в баскетболната Адриатическа лига за жени
Николай Хаджигенов: Сигналът на "Има такъв народ" е лош
Николай Хаджигенов: Сигналът на "Има такъв народ" е лош