НОВИНИ

Все повече българи търсят екологичен начин да прекарат почивката си

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 18.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

У нас все повече туристи търсят екологичен начин да прекарат лятната си отпуска, вместо в големи курорти и хотели. По морето екологичните практики нарастват, особено в къмпингите. Там почивката се превръща в своебразен екофестивал.

Българското Черноморие вече второ лято се радва на голям интерес от родни туристи. Докато чужденците избират за своята почивка големите курорти като Слънчев бряг, Несебър и Свети Валс, то българите залагат на курортите на юг от Бургас, които дават повече възможности за уединена почивка.

От своя страна собственици на заведения и къмпинги привличат летовници и с различни еко акции. От една страна, плажовете да са по-чисти, а от друга с призив да не замърсяваме Черноморието.

В къмпинг край Созопол уикендът се превръща в символичен еко фестивал. Всеки, който събере боклук от плажа и го предаде на специално обособения пункт, може да се възползва от безплатна напитка.

"Получават едно талонче, с което могат да се освежат с един коктейл от бара в близост. Това е една кауза, която има за цел да даде добър пример на всички посетители на плажа Чисто лято, за един чист плаж", обясни Гергана Цонкова, организатор на еко акцията.

Още в първите минути на еко акцията не липсваха плажуващи, желаещи да почистят плажа. Предимно семейства, които искат да дадат пример на децата си.

"Доста хора си хвърлят отпадъците, все пак трябва да опазваме и затова и децата също искат да се включат в тази инициатива", отбеляза Милена Иванова.

"За да може природата да диша", изтъкна Михаил Жеков.

"Нашето Черноморие заслужава най-доброто, чистота, за да можем да се наслаждаваме всички", Галя Кондова.

Именно заради чистотата и уединението къмпингите по Черноморието се утвърждават като предпочитана дестинация за летен отдих.

"Да, забелязваме това, като според нас заради спокойствието на къмпинга, близостта до плажа, до природата и след пандемията искат да са спокойни, а тук разстоянието между къщичките ни е достатъчно", уточни Елена Пинелова, управител на къмпинг.

И туроператорите също са увеличили своите предложения за по-нестандартна почивка, като например от морето до планината. Евелина Пулева днес със своята група изкачва връх Мусала.

Освен българи на Мусала днес се изкачиха и няколко италиански семейства, които предпочели природата пред лукса в Слънчев бряг.

Текст: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драмата "Титан" е големият победител на фестивала в Кан
Драмата "Титан" е големият победител на фестивала в Кан
Антон Недялков: Победихме ЦСКА, защото играхме като едно цяло
Антон Недялков: Победихме ЦСКА, защото играхме като едно цяло