НОВИНИ

Връчиха отличията "Златна палма", гаф беляза тържествената церемония (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:00, 17.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Почетната "Златна палма" на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан беше връчена на италианския режисьор Марко Белокио. Според решението на организационния комитет той е удостоен с тази награда за "уникалното творчество, което даде на съвременната кинематография сила и свобода".

Марко Белокио (на водещата снимка) получи наградата от Паоло Сорентино по време на церемонията по закриването на филмовия фестивал, която се проведе тази вечер в главната зала на фестивалния дворец "Люмиер".

Марко Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан.

Тази година 24 филма се състезаваха за голямата награда "Златна палма".

Френският филмов режисьор и сценарист Джулия Дюкорно получи "Златната палма" за драмата "Титан" (Titane, 2021). Тя беше връчена от името на журито от холивудската звезда Шарън Стоун (на снимката долу).

37-годишната Джулия Дюкорно е едва втората жена, удостоена с този приз на фестивала. Тя трудно скри вълнението си от наградата.

Филмът започва с автомобилна катастрофа, жертва на която, още като дете, става главната героиня Алексия. Тя оцелява само благодарение на титанова пластина, която е имплантирана в главата ѝ.

По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли "Златната палма" беше връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното "ярко и талантливо обслужване на Десетата муза".

За най-добър актьор на 74-ия филмов фестивал беше обявен американският актьор и музикант Калеб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си в състезателния филм "Нитрам" (Австралия) на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката филмова актриса Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса.

Най-добрият сценарий на филмовия фестивал в Кан отиде при Рюсуке Хамагучи за филма "Качи се зад волана на моята кола".

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан за филма си "Le genou d'Ahed" (2021). Предишният му филм "Синоними" получи главната награда на кинофестивала в Берлин през 2019 г. С новата си драма режисьорът доказа способността си да създава напрежение в разказа и да го доведе до експлозия.

Церемонията по награждаването не мина и без инциденти. В самото начало председателят на журито Спайк Лий погрешка обяви първо печелившия филм, нарушавайки целия сценарий и хронологията на церемонията. Списъкът с лауреатите веднага беше измъкнат от ръцете му от водещия, който остави думите на председателя на журито без коментар. В публиката възникна объркване, но изявлението на Спайк Лий не беше потвърдено и официалното обявяване на филма, удостоен с най-високото отличие остана за края на церемонията, продължила повече от час.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Гроздева пое по олимпийския път към Япония
Мария Гроздева пое по олимпийския път към Япония
Левски победи Етър в последната си контрола
Левски победи Етър в последната си контрола