На село през лятото: Българите предпочитат къща с двор и зеленчуци

от БНТ
20:42, 17.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Град или село? Апартамент или къща? През лятото това е дилема, с която много хора се сблъскват. Решението, оказва се, е някъде по средата.

Преди да си купи имот в село Щръклево, Диана Тагарова живеела в семейството си в Русе, защото там работи - по селата препитание няма.

Беше някакъв кошмар, особено през лятото с децата. И идвахме си тук през всеки удобен момент. Вече взехме решение и се чувствам много по-спокойна със семейството, с децата ми, има къде да играят на воля, казва Диана.

От 2 години в русенското село Николово броят на хората, които купуват или ремонтират семейни къщи, осезаемо расте. Някои избират да останат тук през лятото, а други трайно се настаняват.

Един от тях е Йордан Стайков. Живял 23 години в големи градове в чужбина, от няколко месеца често прескача до бащината къща край езерото.

Избрах да се прибера в Русе точно заради Николово. На 10 минути от центъра на Русе. А живееш в един малък рай, казва Йордан.

Глория и Иван Пенчеви също предпочитат село Щръклево през лятото. Двамата са оперни певци. Казват, че сред природата се чувстват по-добре и всяко лято са тук.

Когато имаме репетиции, концерти, ние си пътуваме. И тук релаксираме. Много добре ни се отразява на творческото мислене, казва Иван.

На село е много по-удобно и много по-екологично за отглеждането на деца. Въздухът тук е по-чист, по-спокойно е, вечерите са много по-хладни, казва Глория.

Хората, които идват за лятото, и тези, които избират за по-дълго да останат, често не сменят адресната си регистрация. Което, според кмета село Николово Златан Ванев, донякъде е проблем.

Много млади хора си запазват адресната регистрация, за да могат да си класират децата за детски градини и училища, казва кметът.

Селата получават субсидия по регистрираните с постоянен и настоящ адрес. В Николово те са към 3500 души, но реално в летните месеци жителите достигат 5 000. А парите за поддръжка и обновление, които и без друго са малко, съвсем не стигат, казва кметът Златан Ванев.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Остава слънчево, възможност за бури и градушки в Западна България
Остава слънчево, възможност за бури и градушки в Западна България
Бум на туристи в село Баня в разгара на морския сезон
Бум на туристи в село Баня в разгара на морския сезон