НОВИНИ

В един глас: Президентът и премиерът се обявиха за стабилно управление (ОБЗОР)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 17.07.2021
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

За съставяне на кабинет и стабилно управление призоваха президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев. По време на посещението си по Северното Черноморие двамата коментираха поисканата оставка на главния прокурор и предстоящото съставяне на правителство. Румен Радев беше във Варна за среща с варненски интелектуалци, а Стефан Янев посети Балчик по покана на кмета и на областния управител на Добрич, за да коментират актуални за региона теми.

И според президента, и според служебния премиер партиите трябва да поемат своята политическа отговорност за съставянето на стабилно и работещо правителство, което да се ползва с доверието на хората.

Ще започна консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връча първия проучвателен мандат зависи много от хода на тези консултации. Зависи много от това дали партиите ще намерят първо диалог и второ ще успеят да постигнат някакъв консенсус. Този път те нямат право на грешка, обясни Румен Радев.

Радев: Партиите да покажат, че могат да предложат алтернатива

Служебният премиер Стефан Янев коментира, че очакванията на обществото са свързани със сформирането на стабилно мнозинство в новия парламент.

Но дискутирането на принципа проба - грешка не е най-добрият вариант. По-скоро трябва да се разчита на един диалог, вътре в партиите в рамките на парламента, да намерят основата на този диалог, и това, което нееднократно съм заявявал, да бъдат в състояние да сформират едно стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство с ясни приоритети, с ясни цели, тъй като България има нужда от такова правителство, има нужда от управление, което дава перспектива, заяви Стефан Янев.

Задочен спор за внесеното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Двамата коментираха и внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за отстраняването на главния прокурор. Оставката на Иван Гешев ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни, заяви президентът Румен Радев.

Оглушителното мълчание за харченето на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това дискредитира и делегитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор. Това е закономерен резултат от всичко случващо се до момента, заяви Радев.

Радев: Оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че според сигнала на Бойко Рашков това искане е основателно, но не пожела да коментира подробности преди юристите да го мотивират.

Българското общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система и тази реформа да бъде смислена, а не реформа, която да бъде като че ли за пред хората извън страната, да се отчете някаква дейност. Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и в българското общество да бъдат спокойни и да знаят, че съдебната система предоставя именно това усещане за справедливост, обясни Стефан Янев.

Служебният премиер отказа да коментира искането за отстраняване на главния прокурор

По време на изявленията си днес президентът коментира и проблемите в здравеопазването, след скандалите в спешния център "Пирогов".

Това, което се случва в "Пирогов", е показателен случай за системен проблем в нашето здравеопазване. Това трябва да бъде голям приоритет, абсолютен приоритет на партиите, които в момента трябва да сформират правителство и веднага да тръгват да решават устойчиво този системен проблем. Ние се нуждаем наистина от нов, ефективен модел в нашето здравеопазване, смята Радев.

Д-р Стойчо Кацаров: Директорът на "Пирогов" е уволнен заради извършени нарушения

След извършена проверка от Здравната каса, в "Пирогов" бяха установени нарушения при отчитането на прием на пациенти по клинични пътеки за над 1 милион лева, което доведе до уволняването на директора на болницата Асен Балтов.

Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция: Рекордни жеги и нови ограничения срещу коронавируса
В Гърция: Рекордни жеги и нови ограничения срещу коронавируса
След потопа в Западна Европа: Расте броят на жертвите в Германия, Белгия обяви ден на траур
След потопа в Западна Европа: Расте броят на жертвите в Германия, Белгия обяви ден на траур