НОВИНИ

Задочен спор за внесеното искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:49, 17.07.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Задочен спор между служебния правосъден министър и говорителя на главния прокурор. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" проф. Янаки Стоилов коментира, че не очаква ВСС да освободи Иван Гешев от поста защото няма воля за подобно решение. Сийка Милева отговори, че искането е политическо и е недопустима намеса в независимата съдебна власт. Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков коментира, че не вижда действия на Иван Гешев, които да са причина за предсрочно прекратяване на мандата му.

Служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов коментира, че внася искането сега, защото е получил сигнала от колегата си Бойко Рашков в средата на седмицата. Подготвил е мотиви, които са в резюме и ще ги представи пред Висшия съдебен съвет на предстоящото заседание на 22 юли.

"В информацията, която е изпратена от министъра на вътрешните работи има и твърдения за извършени престъпления и позоваване на няколко текста от Наказателния кодекс. Главно във връзка с недопустимо разгласяване на информация придобита със СРС-та, което не е за нуждите на самото производство", заяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Според проф. Стоилов обаче, Висшия съдебен съвет ще се занимава само с твърденията за уронване на престижа на съдебната власт и поведение на главния прокурор, което е в разрез с Етичния кодекс на магистратите. В мотивите се твърди, че Иван Гешев е нарушил принципите на безпристрастност и конфиденциалност.

"Аз не смятам, че шансовете са големи, този състав на ВСС да се произнесе положително по направеното предложение. Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС да покажат дали те са самостоятелни, дали те са еманципирани от едни или други личности, които имат своята роля във ВСС", коментира проф. Янаки Стоилов.

В отговор на твърденията на проф. Стоилов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" поиска да се включи Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

"Свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели. Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков коментира, че ако е на мястото на служебния правосъден министър ще внесе сигнала на вътрешния министър във ВСС, за да не бъде заподозрян в колаборация с обвинител номер едно. Проф. Герджиков обаче, не вижда основания за освобождаването на Иван Гешев от поста.

Проф. Огнян Герджиков: "Не виждам нещо да е направил кой знае какво страшно, че да бъде, така да се обърне мнението на тези поне 17 магистрати.
БНТ: Може ли да се каже, че това искане е продукт на упоритостта на Бойко Рашков?
Проф. Огнян Герджиков: Може да се каже така. Да. Така ми се струва.
БНТ: Битка Гешев - Бойко Рашков?
Проф. Огнян Герджиков: Да, защото Гешев се счита креатура на Бойко Борисов и тази тенденция и желание към "изчегъртване" на всичко заварено води и до това.

Искането за прекратяване на мандата на главния прокурор е предложено да се гледа като първа точка от дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет на 22 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за градушки в седем области в Западна България
Предупреждение за градушки в седем области в Западна България
Трафикът в посока Гърция е сравнително спокоен
Трафикът в посока Гърция е сравнително спокоен