НОВИНИ

"Пирогов": Министър Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед в края на януари

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:02, 17.07.2021
5382
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Поредна размяна на реплики в задочния спор между болница "Пирогов" и служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Вчера в предаването "Още от деня" министърът каза, че не е лежал в болницата в края на януари, а е бил на контролен преглед. От "Пирогов" обаче заявиха за БНТ, че това няма как да е вярно, тъй като срокът за безплатните прегледи след първата хоспитализация е изтекъл. От болницата в официална позиция настояха за оставката на Стойчо Кацаров.

Стойчо Кацаров не е бил на контролен преглед в края на януари, а е хоспитализиран с негово знание, като са му направени изследвания, които не е заплатил. Това коментираха днес за БНТ от болница "Пирогов".

Министърът вчера отрече да е бил приеман в болницата.

"Аз съм отишъл на контролен преглед след като съм лежал през декември месец от ковид, да повторя още веднъж, всеки пациент има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания. Отиваш, извършват се, ставаш и се прибираш в къщи", заяви Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

Справка в болничната система на "Пирогов" е показала, че министърът е приет за лечение от ковид на 2 декември и е изписан на 12 декември. Два безплатни прегледа се полагат в срок от един месец. След това изследванията се заплащат.

Лекуващият му лекар вчера потвърди за БНТ, че Кацаров е хоспитализиран през януари.

"За да не плащаш други изследвания, ако се налагат такива. Той се поклащаше ей така и казваше - да, но няма да спя тук. С бележка от мен д-р Кацаров и съпругата му са прекосили целия двор, отишли са на регистратура, чекиран е с неговата лична карта, не с моята. Прегледан е още веднъж, взета е кръв, направена е кардиограма, направен е скенер, след което се върнаха с листчето в ръка", отбеляза доц. д-р Петър Атанасов, завеждащ клиника по вътрешни болести в "Пирогов".

Спорът между министъра и болничното заведение възникна след проверка на Здравната каса, която констатира отчетена, но неизвършена дейност.

"Тези 400 души, ако са недробосъвестни, ако между тях има недробосъвестни хора с епикризата, която имат, могат да си извадят пожизнени ТЕЛК решения и до края на живота си да получават пенсия за обща инвалидност", заяви Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

От "Пирогов" днес разпространиха позиция, в която казват, че съгласно Наредбата, която министърът е подписал за чернодробна цироза не се определя пожизнен срок при освидетелстване в ТЕЛК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си актрисата с легендарния тв глас Венета Зюмбюлева
Отиде си актрисата с легендарния тв глас Венета Зюмбюлева
Радев: Оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни
Радев: Оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни